fbpx
Королівський флот отримав перші протикорабельні ракети NSM 

Королівський флот отримав перші протикорабельні ракети NSM 

Naval Strike Missile (NSM) Велика Британія Європа Королівський ВМФ Великої Британії Протикорабельні ракети (ПКР) Світ Флот

Королівський флот Сполученого Королівства встановив перші протикорабельні ракети NSM на фрегат проєкту Type 23.

Відповідні фото опублікував користувач Kevin Kelway у X (Twitter).

На них можна помітити фрегат Королівського флоту проєкту Type 23 HMS Somerset на якому встановлені транспортно-пускові контейнери з протикорабельними ракетами норвезького виробництва NSM.

Саме цей фрегат став першим кораблем Королівського флоту, який пройшов процес модернізації бортових систем та кріплень, які дозволили встановити туди нові транспортно-пускові контейнери з ракетами NSM.

Встановлені ТПК були помічені під час заходу фрегата у порт Девонпорт, після візиту військово-морської бази Хааконсверн у Норвегії, де були встановлені ракети.

Модернізація фрегата відбулась в рамках програми з закупівлі Королівським флотом протикорабельних ракет NSM, як тимчасового рішення, до прийняття нової франко-британскої перспективної ударної ракети FOSW.

У листопаді 2022 року Уряд Сполученого Королівства та Королівство Норвегія домовились про озброєння кораблів британського флоту норвезькими протикорабельними ракетами NSM для заміни американських ПКР Harpoon Block 1C.

Всього Британія планує провести модернізацію шести ракетних есмінців проєкту Type 45 та 11 протичовнових фрегатів проєкту Type 23.

Роботи з модернізації кораблів будуть виконувати на корабельні Babcock за участі концерну BAE Systems та норвезької компанії Kongsberg Defence & Aerospace.

Рішення закупівлі норвезьких протикорабельних ракет NSM пов’язане з можливістю ракети атакувати як надводні цілі, так і цілі наземні, що забезпечує багатофункціональність ракети для знищення різних загроз.

Ракета NSM оснащена маршовим турбореактивним двигуном TRI-40 і твердопаливним стартовим прискорювачем. Максимальна дальність пуску становить понад 185 км, а маса фугасної бойової частини – 120 кг.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, на оборонно-промисловій виставці MSPO-2023 польський уряд уклав угоду на придбання двох дивізіонів протикорабельних комплексів NSM.

Угода з Kongsberg Defense & Aerospace передбачає придбання пускових установок, командних машин, а також кількох сотень протикорабельних ракет для двох нових морських ракетних батарей.

Naval Strike Missile (NSM) Велика Британія Європа Королівський ВМФ Великої Британії Протикорабельні ракети (ПКР) Світ Флот