fbpx
Кожна п’ята з наявних ДКР триває понад 20 років – Рєзніков

Кожна п’ята з наявних ДКР триває понад 20 років – Рєзніков

ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Україна

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що кожна п’ята з наявних дослідно-конструкторських робіт (ДКР) триває понад 20 років.

Про це інформує Мілітарний.

Одним з головних завдань Міністерства оборони України є створення Збройним Силам України необхідних умов для виконання функції захисту держави, пише АрміяInform. Глава Міноборони Олексій Резніков розповів, що зокрема йдеться про два величезні блоки питань.

Перший — це забезпечення товарами, роботами й послугами оборонного призначення (більш відоме під назвою «Державне оборонне замовлення», ДОЗ). Йдеться про озброєння і військову техніку (ОВТ), автоматизовані системи управління (АСУ), системи зв’язку тощо.

Другий — забезпечення всім іншим, що необхідно для життєдіяльності військ (паливо-мастильні матеріали, речове забезпечення, харчування тощо).

Очільник оборонного відомства разом з командою проаналізували поточну ситуацію та визначили кілька ключових напрямів удосконалення системи забезпечення армії.

Процес виробництва «Дозор-Б» на ДП «Львівський бронетанковий завод»

Резніков зазначив, що фінансова результативність Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки на період 2014-2019 років була у кілька разів нижча за план. Армія реально отримала тільки 6,3 % того, що закладалося у програму.

За оцінкою Головної інспекції Міноборони, за цей період безповоротно втрачено або не використано близько 4,5 млрд грн. Тільки за цією програмою.

У період з 2014 по 2020 роки з усього обсягу зразків, які були прийняті на озброєння в ЗСУ, лише 13 % від загальної кількості були розроблені на вимогу Генерального Штабу. Решта — це або імпорт. Або те, що було в наявності.

Дослідно-конструкторська робота

Кожна п’ята з наявних ДКР триває понад 20 років. Вже обліковано майже 40 ДКР, які давно припинені або призупинені, але на які було витрачено бюджетні кошти. Але вони продовжують «висіти» у планах.

Бронетранспортери БТР-4Е. Фото: «Укроборонпром»

Станом на 1 грудня 2021 року Державне казначейство облікувало зобов’язань у рамках ДОЗ на 19,5 млрд грн, що становить 85 % від річного плану. До кінця року цей показник має збільшиться. За попередніми очікуваннями, кошти будуть використані на 97-98 %.

В державному бюджеті на 2022 рік на ОВТ закладено понад 28 млрд грн. Також є можливість залучити до 15 млрд грн під державні гарантії, повідомив Олексій Резніков.

ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Україна