fbpx
Країни ЄС у понеділок підпишуть угоду про закупівлі снарядів для України – ЗМІ

Країни ЄС у понеділок підпишуть угоду про закупівлі снарядів для України – ЗМІ

Артилерія Боєприпаси Виробництво боєприпасів Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС Закупівлі Світ Україна

Країни Євросоюзу у понеділок, 20 березня, планують підписати угоду про спільні закупівлі снарядів для України.

Про це повідомляє Reuters.

Це також стосується передачі боєприпасів з наявних запасів у європейських країнах.

Ці домовленості відбуваються у рамках зусиль для прискорення та збільшення постачання снарядів, які дуже потрібні Україні для відбиття російської агресії. Угода буде відкритою до підписання усіма країнами-членами Європейського Союзу та Норвегією.

Вона також стосуватиметься пришвидшення та нарощування виробництва артилерійських снарядів на оборонних підприємствах на території ЄС, щоб поповнювати арсенали європейських країн і постачати їх до України.

Ілюстративне фото. Артилерійські снаряди 155-мм. США. Фото: Міноборони США

Однак поки що невідомо, які саме країни долучаться до цієї угоди, оскільки деякі держави досі вивчають її умови.

У матеріалі Reuters стверджується, що перші спільні замовлення на виробництво боєприпасів за новим планом можуть бути розміщені вже до кінця травня.

Спільні закупівлі озброєння стануть значним кроком у посиленні інтеграції всередині ЄС в оборонній сфері.

Видання Euractiv у п’ятницю з посиланням на свої джерела повідомило, що деякі країни ЄС хочуть купувати боєприпаси для України за межами блоку, якщо на підприємствах країн-членів Євросоюзу не зможуть їх виробляти досить багато і швидко. Розглядають можливість закупівлі боєприпасів у США та Південній Кореї.

Снаряди 155-мм від компанії MSM GROUP. Фото: MSM GROUP

У ЄС раніше визначили 15 підприємств в 11 країнах, які можуть виготовляти артилерійські снаряди калібру 155 мм, і п’ять виробників 152-мм снарядів радянського типу. Також продовжується робота з пошуком нових компаній, які можуть виконувати таке замовлення.

Нині тривають дискусії щодо того, хто має відповідати за спільні закупівлі – Європейське оборонне агентство чи окрема країна, яка візьме на себе зобов’язання щодо укладання договорів з компаніями від імені коаліції країн-членів ЄС.

Розвантаження 155-мм снарядів до гаубиці FH70 українських військових. Жовтень 2022. Україна. Кадр з відео Радіо Свобода

Нагадаємо, що минулого тижня міністри оборони країн ЄС досягли принципової угоди про пришвидшення постачання боєприпасів Україні з наявних арсеналів країн блоку, а також домовилися про збільшення виробництва 155-мм артилерійських снарядів та спільну їхню закупівлю.

Артилерія Боєприпаси Виробництво боєприпасів Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС Закупівлі Світ Україна