fbpx
Країни Європи та Канада згортають антитерористичну операцію в Малі – DW

Країни Європи та Канада згортають антитерористичну операцію в Малі – DW

Африка Європа Малі Світ Франція

Місії під назвами «Бархан» та «Такуба» призупиняють на тлі розширення співпраці хунти Малі з Росією.

Про це інформує Мілітарний.

Французьку антитерористичну операцію в Малі, в якій під командуванням Франції беруть участь кілька інших європейських країн, завершать до кінця червня, йдеться у повідомленні Єлисейського палацу, оприлюдненому у четвер, 17 лютого, пише DW.

Водночас операції ЄС та ООН поки триватимуть.

У повідомленні Парижа наголошується, що Європа, попри згортання місій «Бархан» та «Такуба», збереже активну присутність у зоні Сахель.

Військові Франції у Малі. 2021 рік

Цей регіоні розташований на південь від Сахари та простягається від Атлантичного океану до Червоного моря.

Естонські військові у Малі

У цьому регіоні діють численні озброєні угруповання. Деякі з них присягнули на вірність терористичним організаціям «Ісламська держава» (ІД) та «Аль-Каїда».

За даними DW, нині у малійській провінції Сахель перебувають кілька сотень російських найманців з приватної військової компанії (ПВК), що отримала назву ПВК Вагнера.

Влада Малі присутність найманців заперечує. А тимчасовий уряд країни стверджує, що йдеться про “російських військових інструкторів”.

Одна з перших груп російських найманців ("Група Вагнера") в Сирії. Осінь 2015 рік.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що бойовики ПВК Вагнера – це “колишні російські солдати”, яких Росія “озброює” та забезпечує їм “логістичний супровід”.

У вересні 2021 року стало відомо про те, що військове керівництво Малі веде переговори з російськими збройними формуваннями найманців.

Збройними силами Франції з 2014 року, в Малі, Чаді, Буркіна-Фасо, Мавританії та Нігері, проводиться операція «Бархан». Вона націлена на протидію ісламістським терористичним угрупованням та нелегальній міграції з Африки до Європи.

Африка Європа Малі Світ Франція