fbpx
Китай допомагає Росії поповнити запаси БПЛА

Китай допомагає Росії поповнити запаси БПЛА

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Китай (КНР) Росія

З моменту вторгнення в Україну Китай передав Росії безпілотників на суму понад 12 мільйонів доларів, що свідчить про співпрацю між двома країнами.

Про це повідомляє видання The New York Times.

За офіційними даними російської митниці, які журналісти видання отримали зі своїх джерел, за рік після початку вторгнення в Україну Китай продав Росії безпілотники та запчастини до них на суму понад 12 мільйонів доларів.

Китайські компанії постачають БПЛА до Росії чи то з політичних розрахунків, чи то просто для отримання прибутку. Вони використовують складні ланцюги поставок, які можуть включати більше десятка фірм-посередників. Також у деяких випадках описи поставок можуть бути навмисно нечіткими або ж занижувати загальний обсяг товарів, що надсилаються.

Також видання підкреслює, що офіційні продажі, ймовірно, є лише частиною більшого потоку технологічної продукції через неофіційні канали та інші дружні до Росії країни, такі як Казахстан, Пакистан і Білорусь.

Результат таких складних маніпуляцій – стабільне постачання нових безпілотників до Росії, які потім прибувають на передову для війни з Україною.

На полі бою БПЛА часто витримують лише кілька польотів, а потім їх втрачають. Тому поповнення запасів навіть найпростіших БПЛА – така ж критична проблема, як і постачання боєприпасів. Адже в сучасній війні безпілотники – головна перевага для російських та українських військ, які використовують їх для розвідки поля бою.

Загалом майже 70 китайських експортерів продали в Росію 26 різних марок китайських безпілотників після повномасштабного вторгнення.

Перша за величиною продажів – компанія DJI, виробник безпілотних квадрокоптерів, які стали символом нового типу війни в Україні. Продажі її БПЛА у Росію тривають, хоча компанія заявила, що призупинила поставки в Росію та Україну.

За митними даними, продукція компанії становила майже половину поставок китайських безпілотників до Росії. Частина з них була продана безпосередньо компанією DJI через свою дочірню фірму iFlight Technology.

Другий за величиною продажів бренд –  Autel, китайський виробник дронів з дочірніми компаніями в США, Німеччині та Італії. Експортери продали своїх безпілотників майже на 2 мільйони доларів, остання партія яких була відвантажена в лютому 2023 року.

На відміну від України, яка може розраховувати на підтримку від союзних країн та волонтерських організацій, Росія налагоджує постійні прямі поставки безпілотників із Китаю.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Китай (КНР) Росія