fbpx
Китай планує збільшити оборонний бюджет на 7,2%

Китай планує збільшити оборонний бюджет на 7,2%

Азія Китай (КНР) Китайська Республіка (Тайвань) Південно-Китайське море ПС Китайської Республіки (Тайвань) Світ

Китай оголосив про збільшення свого оборонного бюджету на наступний рік на 7,2%, що трохи більше порівняно з торішнім 7,1%.

Про це повідомляє AP.

Це восьме поспіль збільшення військового бюджету. У 2023 році цифра склала 1,55 трильйона юанів – 224 мільярди доларів. Це вдвічі більше ніж було у 2013 році.

У своїй доповіді на щорічній сесії парламенту Китаю прем’єр Держради КНР Лі Кецян повідомив, що протягом минулого року Китай залишився відданими “абсолютному лідерству партії над народними збройними силами”.

Голова Постійного комітету Всенародного з'їзду народних депутатів Лі Чжаньшу, президент Китаю Сі Цзіньпін і прем'єр Лі Кецян під час відкриття сесії Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП) у Домі народних зборів у Пекіні, неділя, 5 березня 2023 р. (AP Photo/Ng Хань Гуань)

Народна визвольна армія є військовим крилом правлячої Комуністичної партії. Нею керує партійна комісія на чолі з президентом і лідером партії Сі Цзіньпіном.

Лі Кецян зазначив, що армія Китаю стала “більш модернізованою та боєздатною силою”, але жодних подробиць не назвав.

Ми повинні консолідувати та посилити інтеграцію національних стратегій і стратегічних можливостей, а також активізувати розвиток потенціалу в науці, техніці та галузях, пов’язаних з національною обороною. Це включає сприяння взаємній підтримці між цивільними секторами та військовими“, — додав Лі Кецян.

Частину витрат планують направити на покращення добробуту військ.

Розширення впливу Китаю

Разом з тим Національна визвольна армія Китаю за останні роки значно розширила свою присутність за кордоном.

Китай уже створив одну іноземну військову базу в Джибуті на Африканському Розі.

Китайська військова база в Джибуті. Супутниковий знімок, травень 2020

Також реконструює камбоджійську військово-морську базу Реам. Це може забезпечити КНР принаймні напівпостійну присутність у Сіамській затоці, що виходить на спірне Південнокитайське море.

Зусилля з модернізації викликали занепокоєння серед США та їхніх союзників, зокрема щодо Тайваню.

У своїх коментарях щодо Китайської Республіки Лі Кецян сказав, що уряд дотримувався “загальної політики партії для нової ери щодо розв’язання тайванського питання та рішуче боровся проти сепаратизму та протидіяв втручанню”.

Разом із Тайванем зростає напруженість у стосунках із США через мілітаризацію Китаєм островів у Південнокитайському морі.

Нагадаємо, у Держдепі США вважають, що Китай багато в чому підтримує війну Росії в Україні, навіть якщо не надає летального озброєння. Тому США попередили Пекін про наслідки співпраці з РФ.

Фюзеляж останнього F-16A Block 20 Повітряних сил Китайської Республіки, який відправляють на модернізацію. Тайвань. Грудень 2022. Фото: Tsungfang Tsai

2 березня США схвалили потенційний продаж Тайваню (Китайська Республіка) ракетної зброї для винищувачів F-16.

Азія Китай (КНР) Китайська Республіка (Тайвань) Південно-Китайське море ПС Китайської Республіки (Тайвань) Світ