fbpx
Китай побудує базу для силовиків Таджикистану

Китай побудує базу для силовиків Таджикистану

Азія Китай (КНР) Світ Співпраця Таджикистан

Китай (Китайська Народна Республіка) побудує базу для спецпризначенців Міністерства внутрішніх справ Таджикистану.

Про це інформує Мілітарний.

Влада Таджикистану заявила, що Китай побудує базу в Горно-Бадахшанській автономній області (ГБАО), але належатиме вона спеціальному загону швидкого реагування Управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС Таджикистану, повідомило «Радіо Свобода».

Об’єкт буде побудований на тлі захоплення Афганістану талібами.

Створення бази відбуватиметься в рамках угоди між міністерством внутрішніх справ Таджикистану та міністерством безпеки Китаю. Горно-Бадахшанська автономна область межує з Китаєм та Афганістаном.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Таджикистану Абдурахмон Аламшозода, 27 жовтня повідомив у парламенті країни, що об’єкт буде збудований у селищі Вахан Ішкашимського району ГБАО.

«Згідно з досягнутою домовленістю, базу Спеціального загону швидкого реагування Управління боротьби з організованою злочинністю МВС Таджикистану в ущелині Вахан буде побудовано за рахунок коштів, що виділяються на безоплатній основі. КНР бере на себе обов’язок за надання необхідних для реалізації проекту техніки, обладнання та матеріалів, Таджикистан зобов’язується звільнити ввезення обладнання в країну від податку та мит», додав Аламшозода.

У рамках проекту заплановано зведення 12 будівель, у тому числі адміністративного, гуртожитку, їдальні, приміщень для проживання таджицьких силовиків та членів їхніх сімей, резервуару для води та двох спостережних вишок. Загальна площа комплексу становитиме 3550 кв. метрів.

Депутат парламенту Толібхон Азімзода в інтерв’ю журналістам повідомив, що присутність китайських військових на базі не передбачена. Наразі триває процес підготовки документації для виділення земельної ділянки під будівництво бази.


Росія посилить військову базу на кордоні з Афганістаном модернізованими БМП-2М


Ще у 2019 році газета Washington Post з посиланням на місцевих мешканців та супутникові знімки повідомила, що у Мургабському районі Горно-Бадахшанської автономної області Таджикистану, за кілька кілометрів від кордону з Китаєм, вже три роки знаходиться китайська секретна військова база.

Журналістам вдалося сфотографувати китайських солдатів у військовій формі на базарі у Мургабі. З розпізнавальних знаків на їх формі стало відомо, що підрозділ дислокований у Сіньцзяні.

Азія Китай (КНР) Світ Співпраця Таджикистан