fbpx
Китай подав позов проти України на 4,5 млрд доларів

Китай подав позов проти України на 4,5 млрд доларів

«Мотор-Січ» Авіація Китай (КНР) Світ Суд Україна

Компанія Skyrizon та інші інвестори з Китаю через суд Гааги планують стягнути з України щонайменше 4,5 млрд доларів.

Про це інформує Мілітарний.

Китайські інвестори хочуть отримати відшкодування у розмірі понад 4,5 млрд доларів за збитки, яких вони зазнали через українського виробника авіадвигунів «Мотор Січ», пише новинний портал ЛІГА.net. Щодо своїх намірів, представники Skyrizon заявили у соціальній мережі WeChat.

“Відповідно до «Угоди між урядом України та урядом КНР про залучення та взаємний захист інвестицій», що набула чинності 31 жовтня 1992 року, китайські інвестори вимагали визнати Україну такою, що порушила двосторонню інвестиційну угоду, і виплатити позивачам повну компенсацію всіх понесених збитків на суму понад 4,5 млрд доларів”, – написали китайські інвестори.

Також, інвестори з Китаю не виключають можливості продовження вимог щодо відшкодування додаткових збитків. Відповідний позов вони направили до арбітражного суду в Гаазі.

Процес ремонту гелікоптера Мі-8МСБ-В на АТ «Мотор-Січ»

Мотор Січ

У березні цього року, стало відомо, що рішенням Шевченківського районного суду міста Київ, за матеріалами СБУ, було накладено арешт на цілісний майновий комплекс та 100% акцій Акціонерного товариства «Мотор Січ».

При цьому, АТ «Мотор Січ» продовжує свою роботу згідно із вимог чинного законодавства, із збереженням робочих місць та виконанням зобов’язань в рамках виробничих замовлень.

Раніше повідомлялося, що Головне слідче управління СБУ здійснює досудові розслідування щодо «Мотор Січі» за двома напрямами.

Перший – за ознаками злочинів, передбачених статтями 14, 15, 111 та 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ).

Другий – за ознаками злочинів, передбачених статтями 209, 212, 233 та 364 Кримінального кодексу України. В ньому досліджуються можливі порушення законодавства під час первинної приватизації і подальшої незаконної концентрації акцій.

Логотип “Мотор Січ”

23 березня 2021 року, президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіадвигунобудування», яке також називають «про націоналізацію «Мотор Січ».

У січні Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ «Мотор Січ». У Сполучених Штатах заявили, що хочуть попередити експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

«Мотор-Січ» Авіація Китай (КНР) Світ Суд Україна