fbpx
Китай прискорює нарощення ядерного арсеналу

Китай прискорює нарощення ядерного арсеналу

Азія Балістичні ракети Китай (КНР) Світ США Ядерна зброя

Китай випереджає плани з виробництва ядерних боєголовок, нарощуючи темпи розбудови свого ядерного потенціалу.

Про це повідомляється у щорічному звіті департаменту оборони Сполучених Штатів.

У звіті Пентагону про військову міць Китаю йдеться, що Пекін перевищує попередні прогнози щодо того, як швидко він нарощує свій арсенал ядерної зброї.

За оцінками міністерства оборони США, станом на травень 2023 року Китай мав понад 500 ядерних боєголовок у своєму арсеналі, що приблизно на 100 одиниць більше, ніж минулого року.

В оборонному відомстві вважають, що Китай, швидше за все, подвоїть це число до понад 1000 ядерних боєголовок до 2030 року, і очікується, що ця кількість зростатиме.

У минулорічній доповіді зазначалось, що Пекін швидко модернізує свої ядерні сили і має намір збільшити кількість боєголовок майже в чотири рази. Пентагон оцінив, що Китай матиме 1000 боєголовок до 2030 року та 1500 до 2035 року.

Ядерний арсенал Китаю все ще набагато менший за аналогічні у Сполучених Штатів та Росії. Згідно з даними незалежного Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, станом на січень у Росії було 5889 ядерних боєголовок, а Сполучені Штати мали 5244.

Масштабування ядерної інфраструктури

Китай також розширює та інвестує у інфраструктуру необхідну для підтримки дедалі зростаючого ядерного арсеналу.

Згідно зі звітом, для виробництва ядерного озброєння використовуються нові реактори та заводи з переробки ядерного палива для виробництва плутонію.

Крім того, у 2022 році, ймовірно, було завершено будівництво трьох нових шахтних комплексів для 300 нових міжконтинентальних балістичних ракет. Зазначається, що “принаймні деякі” ракети вже були завантажені у шахти.

Неядерна загроза

В публікованому звіті також йдеться про можливу розробку Китаєм нового міжконтинентального ракетного комплексу з неядерною бойовою частиною, яка дозволить «погрожувати звичайними ударами по цілях у континентальній частині Сполучених Штатів, на Гаваях і на Алясці». Досі небачений інструмент ведення війни може розширити можливості Китаю у потенційному неядерному конфлікті.

Пентагон підкреслює, що наразі не бачить жодних ознак того, що Китай відходить від політики “незастосування ядерної зброї першим”.

Азія Балістичні ракети Китай (КНР) Світ США Ядерна зброя