fbpx
Китай розбудовує військово-морську базу в Камбоджі

Китай розбудовує військово-морську базу в Камбоджі

Азія ВМС Китаю Камбоджа Китай (КНР) Флот

Китайська Народна Республіка розширює свою військову присутність у Азії розбудовуючи військово-морську базу в Камбоджі.

Про це повідомляє аналітик H I Sutton у статті на Naval News.

База, що знаходиться у місті Пхум Онг, офіційно належить Військово-морським силам Камбоджі, але розбудова свідчить про те, що база готується приймати більші кораблі.

Видання припускає, що інфраструктура розбудовується саме для ВМС НВАК: будуються сухі доки для прийому суден довжиною понад 50 метрів, яких у розпорядження ВМС Камбоджі немає.

Сухий док будується на рекультивованій землі, що прилягає до ймовірної бази ВМС НВАК. З 2022 року роботи просуваються швидко і вже достатньо просунулись, щоб зробити висновок про будівництво сухого доку.

Камбоджійський уряд і деякі китайські джерела заперечують, що база призначена для китайських ВМС, проте їхні аргументи стають все більш неправдоподібними.

За словами H I Sutton, зараз мало хто сумнівається в тому, що це нова китайська база. На додачу до цього, будівельні роботи мають прямі китайські ознаки.

Сухий док показує, що база є більшою, ніж передбачалося раніше. У серпні 2022 року авторитетний аналітик Томас Шугарт зміг вирахувати близько половини об’єкту.

З того часу площа об’єкту збільшилася більш ніж удвічі, частково за рахунок рекультивованих земель.

Розширення китайського впливу

У 2017 році “Мілітарний” повідомляв про відкриття першої бази ВМС НВАК за кордоном у Джибуті.

Офіційно, свою першу закордонну військову базу китайські військові називають “логістичним центром”, повідомлялося, що рішення про її створення було прийнято на основі “дружніх переговорах та в спільних інтересах народів обох країн”.

Зокрема газета Міністерства оборони КНР писала, що створення бази дозволить Китаю збільшити можливості по підтримці глобального миру, в тому числі у справі боротьби з міжнародним піратством.

Видання підкреслювало, що КНР не має намірів до військової експансії чи спричинення гонки озброєнь через будівництво закордонного логістичного центру.

Азія ВМС Китаю Камбоджа Китай (КНР) Флот