fbpx
Китай розгортає нові підрозділи військ стратегічного призначення — розвідка США

Китай розгортає нові підрозділи військ стратегічного призначення — розвідка США

Китай (КНР) Світ США Ядерна зброя

Китай створює нові та розширює вже наявні підрозділи стратегічного призначення для розгортання дедалі більшого арсеналу ядерного озброєння.

Про це повідомляють у звіті розвідувального управління Департаменту оборони Сполучених Штатів.

Країна переживає найшвидше розширення та амбітну модернізацію своїх ядерних сил в історії, керуючись метою витримати стратегічну конкуренцію зі США.

Китай розміщує та розробляє низку нових ядерних можливостей, зокрема найбільше накопичення шахтних пускових установок; наземних мобільних пускових установок, повітряних та підводних носіїв ракет.

За оцінками розвідки, до 2030 року Китай наростить свій ядерний арсенал до понад 1000 ядерних боєголовок. Більша частина припадає на зростаючу кількість міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), що здатні уражати континентальну частину США.

Для свого арсеналу китайська армія розширює війська стратегічного призначення:

  • Розгорнуто шахтні пускові установки для МБР DF-31 і DF-41 у кількості близько 300 одиниць.
  • Створюються додаткові бригади, оснащені пусковими установками з МБР DF-26 у ядерному та неядерному виконанні.
  • Створюються нові мобільні бригади МБР зі збільшенням кількості пускових установок з 6 до 12 одиниць на бригаду.
Китайська мобільна пускова установка DF-26. Фото: Xinhua

З 2021 року Китай активно розбудовує розгалужену мережу шахтних пускових установок для міжконтинентальних балістичних ракет у пустелі у провінції Ганьсу автономного району Внутрішня Монголія.

Масштабний комплекс зі 120 шахтних установок виявив Центр досліджень нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна.

Розвідка також зазначає, що Китай, імовірно, прагне створити ядерні боєголовки меншої потужності, щоб забезпечити пропорційні варіанти відповіді, чого не можуть забезпечити вже наявні боєголовки високої потужності.

У своїх судженнях американське агентство спирається на китайські військові праці, публікації китайських стратегів, дані про оборонну промисловість та наступні вказівки президента країни.

Розвиток китайських Сил ядерного стримування

За оцінками міністерства оборони США, станом на сьогодні Китай має арсенал понад 500 ядерних боєголовок. А збільшений удвічі запас після 2030 року, ймовірно, лише продовжить нарощення.

Китай також продовжує домагатися якісного або технічного паритету зі США та Росією. Ці зусилля є частиною прагнення до середини сторіччя мати військо «світового класу», що відповідає «великій сучасній соціалістичній країні».

Країна планує продовжити значну модернізацію всіх трьох ланок своєї ядерної тріади, зокрема: оновлення існуючих класів озброєнь, як-от версії рідкопаливної міжконтинентальної балістичної ракети DF-5 з однією і кількома боєголовками; розробка нового класу атомних підводних човнів-носіїв МБР та стратегічного малопомітного бомбардувальника.

За останні 5 років Китай оновив повітряну частину ядерної тріади, що складається з сухопутних, морських і повітряних сил НОАК з бомбардувальником H-6N, здатним здійснювати дозаправку в повітрі та нести балістичну ракету повітряного базування. Китай публічно продемонстрував цей бомбардувальник під час параду до Національного дня 2019 року.

Китайський стратегічний бомбардувальник H-6N з балістичною ракетою повітряного базування, 2022 рік.

Були розгорнуті підрозділи перших високоточних носіїв ядерного озброєння — балістичних ракет DF-26, що мають заявлене кругове відхилення від цілі в межах 100 метрів при максимальній дальності польоту 5000 км.

Також за останні роки Китай увів у стрій два нові атомні підводні човни Тип 094, що забезпечило необхідні потреби для безперервного чергування носіїв ядерних балістичних ракет у відкритих водах у мирний час. Крім того, було удосконалено їх озброєння з появою модернізованих балістичних ракет підводного старту JL-3.

Нагадаємо, що минулого місяця Китай вперше за 40 років провів пуски міжконтинентальної балістичної ракети DF-41, запустивши її за межі своїх кордонів.

Китай (КНР) Світ США Ядерна зброя