fbpx
Китайські винищувачі J-20A випробовують з новим двигуном WS-15

Китайські винищувачі J-20A випробовують з новим двигуном WS-15

J-20 Авіабудування Авіація Азія Винищувач Китай (КНР) ОПК Світ

Дослідний літак китайського винищувача невидимки J-20A був зафіксований з новим двигуном WS-15 вітчизняної розробки.

Про це повідомляє дослідник китайської військової авіації Андреас Руппрехт у своєму дописі в соціальній мережі X.

«Я знаю, що ми повинні бути обережними, оскільки нас надто часто обманювали, але принаймні, на перший погляд все виглядає добре: перше чітке зображення вдосконаленого  J-20A прототип № 2052 оснащений двома двигунами WS-15.», – написав він.

J-20 спочатку був оснащений російським двигуном АЛ-31, який у 2019 році, був замінений на вітчизняний WS-10C.

Очікується, що WS-15 забезпечить більшу тягу у порівнянні з попередником. А також дозволить літаку літати на надзвукових швидкостях без необхідності вмикати форсаж. Це вважається однією з “вимог” для класифікації літака як винищувача п’ятого покоління.

Окрім покращення льотних характеристик, можна очікувати що новий двигун також забезпечить більшу електричну потужність. Це дозволить встановити більше авіоніки, сенсорів, а також потужніші радари.

Розробка двигуна WS-15 розпочалася ще у 1990-х роках. У 2005 році двигун успішно пройшов випробування. У березні 2022 року китайські державні ЗМІ повідомили, що J-20 пройшов випробування з новим двигуном і отримав значно покращені характеристики.

У березні 2023 року виконавчий директор Aero Engine Corporation of China оголосив про початок серійного виробництва WS-15  та заявив що «Китай вирішив усі технічні вузькі місця» WS-15.

J-20

Нагадаємо що в липні 2020 року було повідомлено що розпочалось серійне виробництво китайського літака J-20B. Від базової версії J-20 модернізований винищувач відрізняється двигуном з керованим вектором тяги.

Спочатку в Китаї заявляли, що нова версія літака буде оснащуватись двигунами WS-15 національного виробництва. Але за інформацією джерела South China Morning Post у військовому відомстві роботи з його створення та доведення відставали від графіка. Тому на J-20B спочатку встановлювались російські двигуни АЛ-31Ф.

Базовий винищувач J-20 був розроблений китайською корпорацією Shenyang Aircraft та за словами виробника оснащений новітньою електронікою та побудований із застосуванням стелс-технологій.

Перший політ прототипу J-20 відбувся у 2011 році, офіційна ж публічна демонстрація відбулась на авіашоу в Чжухаї в 2016 році.

J-20 Авіабудування Авіація Азія Винищувач Китай (КНР) ОПК Світ