fbpx
Китайський корвет ледь не зіткнувся з американським есмінцем

Китайський корвет ледь не зіткнувся з американським есмінцем

ВМС Китаю ВМФ США Королівські ВМС Канади Світ Флот

Китайський корвет ледь не зіткнувся з американським есмінцем USS “Chung-Hoon” у Тайванській протоці під час спільної канадсько-американської місії.

Про це повідомило видання GlobalNews, представники якого перебували на борту канадського фрегата HMCS “Montreal”.

Корабель Військово-морського флоту Народно-визвольної армії Китаю набрав значну швидкість і пройшов перед носом американського есмінця USS “Chung-Hoon”, в критичний момент відстань між кораблями була близько 137 метрів.

Судном-хуліганом, імовірно, є корвет проекту Type 056, який за класифікацією НАТО отримав назву “Jiangdao”.

Судчи по номеру, це FSG 535/645 PLANS “Xuancheng”, який був спущений на воду 19 серпня 2016 року.

Індо-Тихоокеанське командування Збройних сил США (USINDOPACOM) заявило, що китайський військовий корабель здійснював небезпечні маневри в районі USS “Chung-Hoon”.

За їхніми даними, китайський корабель обігнав американський есмінець по лівому борту, перетнувши його курс на відстані 137 метрів, що змусило есмінець зберегти напрямок, але зменшити швидкість до 10 вузлів, щоб уникнути зіткнення.

Потім китайський корабель вдруге перетнув курс USS “Chung-Hoon” з правого борту на лівий, тримаючи відстань у 1828 метрів і залишився по лівому борту есмінця.

«Найближча точка зближення LY 132 була на відстані 137 метрів, і його дії порушили морські “Правила дорожнього руху” щодо безпечного проходу в міжнародних водах» – йдеться в заяві

Такий віроломний маневр командир HMCS “Montreal” капітан Пол Маунтфорд назвав непрофесійним.

За словами Маунтфорда, китайське судно різко змінило свій курс, капітан викликав американський корабель і наказав змінити напрямок, інакше відбудеться зіткнення.

Американці у відповідь попросили китайців триматися подалі від свого судна, але USS “Chung-Hoon” врешті-решт був змушений змінити курс і сповільнитися, щоб уникнути зіткнення.

«Той факт, що про це було оголошено по радіо до того, як це було зроблено, чітко вказувало на те, що це сталося навмисно» — заявив командир канадського HMCS “Montreal”.

Посольство КНР в Канаді заявило, що канадсько-американська місія “публічно розрекламована”, а китайські військові відстежували обидва судна “законно і професійно”.

У Пентагоні одразу розкритикували дії китайських моряків. Пекін у відповідь звинуватив США в спробах дестабілізувати Індійсько-Тихоокеанський регіон.

«Вони тут не для мирного проходу, вони тут для провокації» – сказав міністр оборони Китаю Лі Шаньфу.

ВМС Китаю ВМФ США Королівські ВМС Канади Світ Флот