fbpx
Київрада виділила землю для Національного військового меморіального кладовища

Київрада виділила землю для Національного військового меморіального кладовища

Війна з Росією Історія Київ Пам'ять Україна

Київрада відвела землю і таким чином фактично розпочала процедуру створення Національного військового меморіального кладовища в Биківні.

Про це повідомив голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко.

За створення військового кладовища відповідає держава, а місце визначив уряд.

Столиця ж готова всіма можливими способами сприяти створенню меморіалу наших героїв. Раніше ми підтримали пропозицію уряду щодо створення військового кладовища на Лисій горі. Але у громадськості вона підтримки не знайшла. Тому тепер ідеться про Биківню“, – повідомив Кличко.

Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили" Фото з відкритих джерел

Також він додав, що 8 гектарів землі в цій місцевості – це власність міста Київ. А близько 90 гектарів поруч – це земля у власності держави.

Площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 гектарів.

Напередодні Директор департаменту громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів Максим Кушнір повідомив, що проєкт Національного військового меморіального кладовища передбачає розміщення 50 тисяч поховань без урахування колумбарію.

Також він повідомив, що міністерство вивчило близько десяти можливих ділянок для розташування Меморіального кладовища і зупинилося на Биківнянських могилах.

У травні минулого року Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає створення Національного військового меморіального кладовища.

Замовник його будівництва – центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни. Будівництво здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Порядок організації поховань та перепоховань на території Національного військового меморіального кладовища визначає Кабмін.

Витрати на поховання померлих на території Національного військового меморіального кладовища фінансує державний бюджет.

Зразок намогильних споруд та меморіальних табличок, які встановлюють на території Національного військового меморіального кладовища, затверджує Кабмін.

Національний історико-меморіальний заповідник “Биківнянські могили” – це найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій 1937—1941 років. Він розташований у Дніпровському районі Києва, за 1,5 км від колишнього селища Биківня. Територія заповідника складає майже 239 га та є найбільшим в Україні місцем поховання жертв сталінських репресій.

Війна з Росією Історія Київ Пам'ять Україна