fbpx
Латвія пропонує Україні ПЗРК Stinger

Латвія пропонує Україні ПЗРК Stinger

Війна з Росією Військова допомога Латвія ПЗРК Stinger Україна

Латвія може надати Україні партію ПЗРК Stinger та запропонує навчання українських військових.

Про це повідомила міністр оборони країни Інара Мурнієце, передає lsm.lv

Рішення буде розглядатися під час наступної зустрічі у форматі “Рамштайн”.

Міністр оборони повідомила, що список військової допомоги вже “в кишені”, а також Латвія розглядає всі можливості, щоб надати Україні саме те, що потрібно військовим.

Інара Мурнієце, Міністр оборони Латвії Фото з відкритих джерел

Насправді український фронт – це наша лінія оборони, тому ми зараз думаємо, як долучитися до великого потоку допомоги Україні і як підтримати Україну, як відповісти на прохання президента Володимира Зеленського“, – сказала вона.

Враховуючи ту допомогу, яку Латвія вже надавала, ПЗРК Stiger можуть передати і в майбутньому.

“Я зустрічаюсь з українськими колегами, вони висловлюють найбільшу вдячність Латвії за ті Stinger, які прийшли до війни, це було дуже правильне рішення міністерства оборони, а також колишнього міністра. Ми будемо продовжувати зі Stinger, будемо продовжувати ще більш інтенсивне навчання українських військових у Латвії“, – зазначила Мурнієце.

Також вона підкреслила, що українські колеги високо цінують БПЛА, тому Латвія також може продовжити і їхнє постачання.

Нагадаємо, в лютому 2022 року уряд Латвії ухвалив рішення про передачу Україні ПЗРК Stinger. Ця допомога була погоджена зі США.

FIM-92 Stinger — переносний зенітно-ракетний комплекс класу “земля-повітря” з інфрачервоною головкою самонаведення розробки американської компанії General Dynamics. Ця зброя призначена для ураження вертольотів і літаків противника, які низько летять, на зустрічних і наздоганяючих курсах в умовах впливу природних і штучних теплових перешкод.

Також Латвія передала Україні 6 САУ M109. Це техніка у версії M109A5OE, яка раніше перебувала на озброєнні в Австрії, а потім була придбана для латвійського війська.

Ці гаубиці пройшли модернізацію у 2003-2007 роках в Австрії, а після цього були відправлені на зберігання.

Крім того, влітку 2022 Латвія збирала кошти на закупівлю турецького безпілотника Bayraktar TB2 для ЗСУ. Коли сума сягнула 900 тисяч євро, організатори збору вирішили витратити кошти на закупівлю безпілотників виробництва місцевої компанії Atlas Aerospace.

Війна з Росією Військова допомога Латвія ПЗРК Stinger Україна