fbpx
Латвія відмовилася спільно з Естонією закуповувати протикорабельні ракети

Латвія відмовилася спільно з Естонією закуповувати протикорабельні ракети

Балтія Естонія Європа Закупівлі Латвія Протикорабельні ракети (ПКР) Світ

Через брак коштів Латвія відмовилася брати участь у спільній з Естонією закупівлю протикорабельних ракет.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на ERR.

В результаті Силам оборони Естонії доведеться купувати озброєння самим.

За словами міністра оборони Естонії Калле Лаанета, його латвійський колега пояснив йому відмову від участі в проекті нестачею у Латвії фінансових ресурсів на таку покупку.

Ілюстраційне зображення до новини. Польська ПУ ПКР NSM на шасі"Єльч" P662D43

Спочатку передбачалося, що на придбання протикорабельних ракет і морських мін буде потрібно близько 56 мільйонів євро, але чиновники не виключають, що тепер, коли Естонії доведеться самостійно закуповувати ракети, ця покупка може обійтися країні дорожче.

У повідомленні зазначається, що тендер планувалося реалізувати в рамках плану розвитку ВМС країни на найближчі чотири роки.

Варіанти платформи Patria 6x6 на випробуваннях

Нагадуємо, що раніше, три країни Балтії – Естонія, Латвія та Фінляндія домовились про спільні закупівлі бронетехніки.

Угода між країнами була підписана наприкінці 2019 року представниками оборонних відомств цих балтійських держав.

Мета співробітництва полягає у тому, що всі три країни знайшли оптимальне рішення для підвищення мобільності військ.

А на початку 2020 року Фінляндія та Латвія домовилися про спільну програму розвитку бронетехніки для підвищення мобільності армії, для реалізації якої була обрана колісна платформа Patria 6×6. Наразі триває підготовка рамкової угоди. Замовити перші бронетранспортери можна буде після закінчення фази розробки, можливо, пізніше цього року.

Програма передбачає розробку спільної системи броньованих колісних засобів для армій двох країн, також програма відкрита для інших країн за взаємною згодою Фінляндії та Латвії.

HIMARS

В свою черку, 21 травня цього року, Міністри оборони країн Балтії – Латвія, Литва та Естонія обговорили питання протиповітряної оборони в регіоні та можливу співпрацю у майбутньому придбанні реактивних систем залпового вогню (РСЗВ).

Під час візиту до Литви гості з міністерств оборони Латвії та Естонії відвідали авіаційну базу Шяуляй та батальйон протиповітряної оборони, де мали можливість оглянути систему протиповітряної оборони середньої дальності NASAMS, придбану збройними силами Литви.

Балтія Естонія Європа Закупівлі Латвія Протикорабельні ракети (ПКР) Світ