fbpx
Латвія відправить військових в Косово

Латвія відправить військових в Косово

KFOR Балкани Європа Косово Латвія Миротворча місія НАТО Світ

Сейм Латвії затвердив відправку військових у Косово для участі в місії НАТО, KFOR.

Про це пише Український Мілітарний Портал з посиланням на видання Латвії LSM.LV.

Головне завдання військової місії – підтримання безпечного середовища та забезпечення вільного переміщення по всій території Косово незалежно від етнічної приналежності.

Участь Латвії заплановано до 31 грудня 2023 року.

Операція НАТО в Косово почалася в 1999 році на підставі резолюції Ради безпеки ООН. На цей час в цій місії беруть участь 3600 військових з 19 країн НАТО восьми держав, які не входять до Альянсу.

Прапор Латвії та НАТО. Фото: МО Латвії

Історично Латвія брала участь в місії в Косово з лютого 2000 року до серпня 2009 року. Зараз, отримавши заклик від заступника командувача союзними силами НАТО в Європі оцінити можливості й ризики, зроблено висновок, що Латвія могла б взяти участь в місії в багатонаціональному батальйоні під керівництвом США в складі однієї піхотної роти.

Відповідний проєкт рішення підготовлений для розгляду на засіданні держсекретарів. Проєкт рішення Сейму ще належить затвердити уряду.

Нагадаємо, що у березні 2020 року українські миротворці в Косово провели навчання.

Зараз Латвія в різному обсязі бере участь у п’яти міжнародних операціях і місіях. Найбільший контингент Латвії знаходиться в Афганістані, де в навчальній операції НАТО залучено 43 військових.

KFOR Балкани Європа Косово Латвія Миротворча місія НАТО Світ