fbpx
Lockheed Martin збільшить потужності з виробництва “Javelin”

Lockheed Martin збільшить потужності з виробництва “Javelin”

Javelin Lockheed Martin Світ США

Посадовці США закликають вирішити у країні питання нестачі різних критично важливих боєприпасів, зокрема «Javelin», які Америка передає Україні, та проблеми з ланцюжком поставок.

Про це йдеться в інтерв’ю посадовців США виданню Defense News.

Нещодавно двопартійна група законодавців закликала Президента США Джо Байдена приступити до вирішення надзвичайно складного завдання, що полягає в тому, щоб йти в ногу з поточним попитом на боєприпаси, одночасно вирішуючи безліч складних проблем з ланцюжком поставок.

Лідер сенатської меншини Мітч МакКоннелл, республіканець від штату Кентуккі, зазначив у залі засідань Сенату, що приблизно 5000 ракет «Javelin», які адміністрація Байдена направила в Україну, становлять одну третину запасів США.

Сполучені Штати також відправили Україні понад 1400 зенітних ракет «Stinger», що становить чверть запасів.

«Це тривожний сигнал, і не тільки про нашу здатність підтримати поточну боротьбу», – сказав МакКоннелл. «Рівень витрат на Україну на критично важливі боєприпаси має викликати у нас питання про те, чи достатні наші власні потреби воєнного часу в системах озброєнь та боєприпасів».

Американський політик розповів, що оборонні виробники визнали, що виробничі лінії для деяких критично важливих компонентів вичерпалися і можуть пройти роки, перш ніж вони зможуть замінити зброю, яку ми відправили в Україну.

Виробничі потужності

Підприємство Lockheed Martin у місті Трой, штат Алабама, служить лінією остаточного складання ракет, де близько 600 співробітників виробляють такі системи, як «Javelin» та ракетні системи Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

Виробник зброї почав розширювати свій об’єкт у Троє у 2019 році, але так само як його конкурент Raytheon не зможе почати поповнення запасів ракет «Stinger» у США до 2023 року.

Lockheed Martin може зіткнутися з аналогічними проблемами, оскільки вона прагне поповнити запаси «Javelin», які були передані Україні.

Виробництво «Javelin» на підприємстві Lockheed Martin. Травень 2022. Фото: Reuters

«У нас є можливість задовольнити поточні виробничі потреби, і ми інвестуємо у збільшення потужностей та виробництва, щоб задовольнити майбутні потреби наших клієнтів», – сказав представник Lockheed Martin.

Враховуючи, що війна в Україні може затягнутися на місяці або роки, наростаючий попит на «Javelin» з боку інших країн та необхідність для США та їхніх союзників поповнювати запаси, які вони вже відправили до України, Lockheed Martin справді зіткнеться зі сплеском майбутніх запитів.

«Це дуже ефективна система, і вони, очевидно, просять ще», – заявив минулого тижня Атлантичній раді генеральний директор Lockheed Martin Джеймс Тайклет. «Наша мета полягатиме в Троє – це розширити виробничі потужності на цих об’єктах».

Він зазначив, що «ми збираємося інвестувати заздалегідь».

Виробництво «Javelin» на підприємстві Lockheed Martin. Травень 2022. Фото: Reuters

Тайклет визнав, що проблеми ланцюжка поставок, пов’язані з пандемією, також вплинули на Lockheed Martin, коли справа доходить до виробництва основних систем озброєнь, таких як винищувач F-35.

Нагадаємо, у вівторок, 3 травня, президент США Джо Байден відвідав завод компанії Lockheed Martin у штаті Алабама, який виробляє системи озброєнь, серед них – протитанкові ракети «Javelin», які США постачають в Україну.

Президент США Джо Байден виступає з промовою про військову допомогу Україні під час візиту на збройний завод Lockheed Martin, на якому виробляють протитанкові ракети Javelin. Трой, штат Алабама, 3 травня 2022 року. Фото: AP

В Алабамі Байден закликав Конгрес якнайшвидше ухвалити додатковий пакет допомоги Україні та поповнення арсеналу зброї союзників, які надають озброєння України.

Javelin Lockheed Martin Світ США