fbpx
Литовські волонтери передають Україні перші три тактичні радари

Литовські волонтери передають Україні перші три тактичні радари

Балтія Війна з Росією Військова допомога Волонтери Європа Литва ППО та ПРО РЛС Світ Україна

Литовська волонтерська організація Blue/Yellow повідомила, що до Литви прибули усі 16 тактичних радарів, які організація придбала для України за кошти благодійників.

РЛС RADA ieMHR призначені для виявлення повітряних об’єктів. Вони мають посилити захист України від російських повітряних атак.

За даними волонтерів, три радари уже в дорозі до ЗСУ, решту готують до транспортування та передачі українським військовим.

Процедури їхньої закупівлі та організація відправлення до Литви тривали близько місяця.

У Blue/Yellow запевнили, що українські фахівці вже навчені та готові працювати з тактичними радарами RADA ieMHR.

У березні група українських військових відвідала Литву та пройшла спеціальні навчання, щоб уміти правильно користуватися цими радарами. Навчальний курс проходив чотири дні: два – теоретичні заняття в аудиторіях, два – практична робота.

Волонтери зазначили, що загалом в Україна отримає шістнадцять радарів замість раніше запланованих 14: 12 звичайних стаціонарних і ще 4 мобільних.

Кошти на сучасні радари ізраїльського виробництва збирали в рамках кампанії, яка стартувала 30 січня і отримала литовську назву RADAROM!

У ній брали участь громадські організації з підтримки України в Литві: Blue/Yellow, Laisvės TV, 1K fondas та Stiprūs kartu, а також литовський суспільний мовник LRT.

Спочатку планували зібрати щонайменше 5 мільйонів євро, однак уже за перший тиждень збору сума сягнула 6 млн євро. Акція завершилася через чотири тижні, організаторам вдалося зібрати 14 мільйонів євро.

РЛС ieMHR — це тактичний тривимірний радіолокаційний комплекс виробництва ізраїльської компанії RADA, який здатен виявляти навіть невеликі цілі в зоні сканування. Він надає оператору комплексу інформацію про положення та висоту виявлених повітряних об’єктів. За даними виробника, радар здатен ефективно працювати в умовах активного використання радіоелектронних перешкод.

Заявлено, що він також може використовуватись у контрбатарейній боротьбі для виявлення напрямку ведення вогню ворожою артилерією. Він здатен виявити вогневі позиції артилерійських систем на відстані до 12 кілометрів.

Балтія Війна з Росією Військова допомога Волонтери Європа Литва ППО та ПРО РЛС Світ Україна