fbpx
Литва передасть Україні КШМ М577 та бронемашини М113

Литва передасть Україні КШМ М577 та бронемашини М113

Бронетехніка Військова допомога Європа КШМ Литва Україна

Найближчим часом Литва надасть Україні додаткову військову підтримку у вигляді бронетехніки та інструкторів.

Збройні Сили України отримають від Литви бронетранспортери М113 та броньовані командно-штабні машини М577, яких Україна гостро потребує.

Також Україна отримає боєприпаси та інше необхідне забезпечення для підготовки резерву.

За словами міністра оборони Арвідаса Анусаускаса, М113 стає важливою частиною Збройних Сил України, і вагомий внесок у це робить Литва.

Литовська армія розглядає можливість відправлення до 10 інструкторів до Великої Британії, яка має намір у найближчі три місяці провести базову військову підготовку для 10 000 українських солдатів.

Литва вже передала Україні ПЗРК “Stinger”, протитанкові озброєння, бронежилети та каски, 120-міліметрові міномети, стрілецьку зброю, боєприпаси, тепловізори, безпілотники, антидрони, радари спостереження, бронетранспортери M113, вантажівки, позашляховики.

М577

У 2016 році Литва закупила 168 німецьких бронетранспортерів М577 з арсеналу армії Німеччини, витративши на це в цілому 1,6 мільйона євро.

Представники оборонних відомств Литви та ФРН підписали відповідний договір у Вільнюсі у 2016 році.

Згідно з договором, литовська армія отримувала командно-штабні бронетранспортери М577 кількома партіями протягом наступних двох років.

Командно-штабна машина М577. Фото з відкритих джерел

У комплекті з машинами Бундесвер передав литовським партнерам також запасні частини, інструменти для технічного обслуговування та спорядження для екіпажу.

У 2019 році німецьке підприємство “FFG Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH” виграло тендер, організований Агентством підтримки НАТО (NSPA) на модернізацію 22 бронетранспортери M577 Збройних сил Литви.

Модернізовані M577 можуть використовуватись для управління гаубицями “PzH 2000”.

Бронетехніка Військова допомога Європа КШМ Литва Україна