fbpx
Литва передасть Україні ракети Javelin після візиту прем’єра – ЗМІ

Литва передасть Україні ракети Javelin після візиту прем’єра – ЗМІ

Javelin Балтія Європа Литва ПТРК Світ Співпраця Україна

Литва передасть Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin після візиту прем’єр-міністра цієї країни.

Про це інформує Мілітарний.

Україна очікує на постачання з Литви протитанкових комплексів Javelin 12 лютого, після візиту до нашої країни, прем’єр-міністра Литви Інгріди Шимоніте.

Про це пише «Дзеркало тижня» з посиланням на депутата Верховної Ради Олексій Гончаренко.

«10-11 лютого в Україну приїде з офіційним візитом прем’єр-міністр Литви. 12-13 лютого з Литви в Україну почнуть відправку “Джавелінів”», – написав депутат у своєму Telegram-каналі.

Нагадуємо, що у січні, Державний департамент США схвалив прохання Естонії, Латвії та Литви щодо передачі Україні частини наявної у цих країнах зброї американського виробництва.

Запити від від цих країн Балтії надійшли до Держдепу, відповідно до правил експортного контролю, з проханням дозволити передачу Україні американського озброєння, яке раніше вони отримали від Сполучених Штатів. Останній із трьох  запитів був схвалений, 19 січня.

Раніше повідомлялось, що країни Балтії мають намір відправити в Україну протитанкові ракети та інше озброєння.

Наприкінці грудня стало відомо, що Естонія має намір надати Україні протитанкове озброєння, ракети Javelin та фінські 122-міліметрові гаубиці.

6 січня цього року, міністр оборони Латвії повідомив, що його країна відправить зброю та техніку до України. Це відбулося після зустрічі з послом України в Латвії Олександром Міщенком.

Збройні сили Литви з Javelin під час навчань. 2018 рік. Фото: МО Литви

У грудні ми повідомляли, що Литва замовила у Сполучених Штатах додаткові переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin та ракети до них.

Окрім цього, у січні, президент Естонії Алар Каріс підтвердив наміри поставити в Україну протитанкові ракети Javelin, які Естонія отримала від США.

Javelin Балтія Європа Литва ПТРК Світ Співпраця Україна