fbpx
Литва відновить військовий полігон «Руднінкай» поблизу кордону з Білоруссю

Литва відновить військовий полігон «Руднінкай» поблизу кордону з Білоруссю

Балтія Європа Литва Світ

Військовий полігон «Руднінкай» біля кордону з Білоруссю буде відновлений для потреб Збройних сил Литви.

Про це інформує Мілітарний.

В понеділок, 18 жовтня, Державна рада оборони Литви прийняла рішення про відновлення колишнього військового полігону «Руднінкай» у Шальчинінкайському районі, поблизу кордону з Білоруссю для потреб Збройних сил країни.

Таке рішення було прийнято після оцінки пропозицій, поданих Міністерством національної оборони та Збройними силами Литви щодо можливого розташування полігону Збройних сил, де могли б навчатися литовські військові та союзники.

Необхідність створення полігону диктується важкою геополітичною ситуацією в Балтійському регіоні, загрозами та пов’язаним з цим інтенсивним розвитком Збройних сил Литви та розміщенням сил НАТО у країні.

«Сьогоднішні військові полігони та території навчають солдатів як Литви, так і інших країн НАТО в Литві, які інтегровані в систему оборони Литви, тому зайнятість у цих районах є перевантаженою та не забезпечує достатніх умов для литовських та союзних військовослужбовців. Забезпечення умов для військових є одним зі стратегічних рішень та зобов’язань країни в галузі безпеки. Пріоритет усієї держави – знайти відповідне місце, яке б відповідало стандартам для полігону», – сказав міністр національної оборони Арвідас Анушаускас.

В останні роки внаслідок модернізації та розвитку сил безпеки Литви, створення нових військових частин та придбання нового озброєння, існуючі полігони країни досягли всіх меж можливостей військової підготовки.

Полігон «Руднінкай» буде відновлено, а не побудовано з нуля, відповідного розміру, зручного та стратегічно вигідного розташування, територія полігону межує з державними дорогами, є можливість побудувати залізничну лінію.

На території полігону немає населених пунктів або приватних ділянок, а ліси та право власності на землю на запланованій території належать державі, що значно спрощує розвиток полігону.

Руднінкайський військовий полігон був створений за радянських часів і використовувався як танкодром, а згодом у 1993 році був переданий муніципалітетам.

Наразі кілька об’єктів інфраструктури, розташованих на території колишнього полігону, належать Міністерству внутрішніх справ.

Роботи по відновленню будуть розпочаті в 2024 році, а до цього буде проведена соціальна, економічна, екологічна, фінансова оцінка проекту, прийняті відповідні поправки до законів.

Балтія Європа Литва Світ