fbpx
Литва встановить залізні протитанкові загородження на кордоні із Калінінградом

Литва встановить залізні протитанкові загородження на кордоні із Калінінградом

Балтія Європа Литва Російська агресія Росія

Міністерство оборони Литви тестує залізні протитанкові загородження, які доповнять «зуби дракона» на кордонах з Росією.

Відповідне відео оприлюднила пресслужба литовського оборонного відомства.

Випробування протитанкових загороджень у вигляді стовпців відбувалося за допомогою броньованої ремонтно-евакуаційної машини Bergepanzer 2.

«Доведено, що ці бар’єри ефективно блокують важкі транспортні засоби, значно сповільнюючи будь-яке просування», – кажуть у литовському Міноборони.

Повідомляється, що нові загородження будуть встановлені на маршрутах із Калінінградської області Російської Федерації.

Нагадаємо, що про встановлення Литвою оборонних споруд на кордоні із Калінінградом «Мілітарний» повідомляв ще на початку вересня.

Як зазначають у Міністерстві оборони, цей крок спрямований на посилення оборони країни у випадку спроб Росії провести диверсійну діяльність, а також на затримання військ у випадку повномасштабного наступу.

Укріплення кордону з Росією є державною програмою Литви з посилення обороноздатності.

На реалізацію заходів цього року з бюджету Міноборони країни було виділено не більше 3 мільйонів євро. А з 2025 року на ці заходи використовуватимуть кошти Фонду оборони Литви.

Також повідомлялося, що найближчим часом на дорогах державного значення Литви та на підступах до мостів планують встановити резервні перешкоди.

У липні міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас анонсував відкриття першої ділянки загороджень у прикордонному з Білоруссю районі.

За його словами, таких ділянок буде 27. Також він зазначив, що «вони створюватимуться практично щотижня».

На цих ділянках будуть облаштовані різні типи загороджень, зокрема «зуби дракона», протитанкові «їжаки» та інші бетонні загородження, які у разі потреби унеможливлять рух транспорту.

Європейська лінія оборони

Раніше «Мілітарний» повідомляв, що Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Європейський Союз побудувати оборонну лінію вздовж кордону з Росією та Білоруссю.

Деякі дипломати ЄС оцінюють вартість будівництва такої оборонної лінії вздовж кордону ЄС з Росією і Білоруссю приблизно у 2,5 мільярди євро.

Планування і будівництво лінії оборони на східному кордоні ЄС має здійснюватися в координації з НАТО і його військовими вимогами.

Балтія Європа Литва Російська агресія Росія