fbpx
Литва виділяє 10 млн євро на закупівлю «Паляниці»

Литва виділяє 10 млн євро на закупівлю «Паляниці»

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Військова допомога Європа Литва Світ Україна

Литва має намір виділити кошти на виробництво української далекобійної зброї.

Про це повідомив міністр оборони Литви Лауринас Кашчюнас під час засідання Контактної групи з питань оборони України (UDCG) на базі «Рамштайн»

«Не секрет, що тієї військової підтримки, яку ми надаємо, недостатньо, щоб захистити Україну, яку знищує Росія, і досягти її перемоги. Якщо ми не можемо дати достатньо зброї, то ми повинні зняти всі обмеження на передачу західної зброї Україні або інвестувати в українську далекобійну зброю», – сказав міністр.

Серед варіантів на які Литва може виділити гроші зазначено безпілотний літальний апарат українського виробництва «Паляниця». Також розглядається варіант балістичного ракетного комплексу.

Під час зустрічі міністр закликав союзників приєднатися до коаліції для підвищення цієї спроможності України. За його словами, виділення коштів на виробництво безпілотників великої дальності чи ракет, дає можливість Україні самостійно вирішувати, де і які цілі противника знищувати.

Також міністр повідомив що кінця вересня Литва передасть Україні раніше оголошений пакет допомоги.

В нього входять бронетранспортери М113, системи протиповітряної оборони малої дальності, системи боротьби з безпілотниками, всюдиходи та запчастини до них, матеріально-технічні засоби, озброєння та комп’ютери.

Водночас Олександр Каминин подякував Литві за виділення 10 млн євро на виробництво «Паляниці».

«Отримали нове підтвердження від міністра оборони Литви про виділення € 10 млн на закупівлю української ракети-дрона Паляниця! Скоро ще більше російських міст вивчатимуть такі милозвучні українські слова», – сказав він.

Ракето-дрон Паляниця

Вперше про розробку нового ракетного дрона стало відомо 24 серпня 2024 року. Тоді Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін розповів, що нова зброя вперше успішно застосована. Також цю інформацію підтвердив Президент України Володимир Зеленський.

«Вона уразила військовий об’єкт ворога на тимчасово окупованій території», – розповів Олександр Камишін.

На наступний день, рендер зовнішнього вигляду нового дрону показали в ролику фонду «United24». Як зазначили у фонді новий далекобійний дрон-ракета «Паляниця» був розроблений українськими фахівцями у найкоротший термін, аби створити відповідь на постійні ракетні удари з боку Росії.

 

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Військова допомога Європа Литва Світ Україна