fbpx
Литва виділить 250 млн євро на пільгові кредити для оборонної промисловості

Литва виділить 250 млн євро на пільгові кредити для оборонної промисловості

Балтія Європа Литва ОПК Світ

Уряд Литви виділяє 250 мільйонів євро на пільгові кредитів для оборонної промисловості з метою залучення більшої кількості інвесторів та розвитку сектору.

Про це повідомляє LRT.

Іноземні компанії, які ще не працюють у Литві, але планують інвестувати в цю сферу, також зможуть подавати заявки на ці кредити, заявила міністерка економіки Аушріне Армонайте.

«Це полегшить залучення проєктів із високою доданою вартістю і компаній світового класу з різних секторів, які створять добре оплачувані робочі місця і таким чином зміцнять литовську економіку», – зазначила вона.

А міністерка фінансів Гінтаре Скайсте сказала, що додаткова підтримка сприятиме розвитку оборонних компаній, яким важко отримати доступ до банківських кредитів або фінансування з боку Євросоюзу.

Оборонні компанії зможуть отримати інвестиційні позики або кредити на поповнення оборотного капіталу за рахунок кредитів від державної фінансової компанії Invega.

«Наразі багато компаній у цьому секторі тільки починають працювати в Литві, що ще більше ускладнює їм пошук необхідних коштів», – сказала Інга Бейлюніене, член правління Invega.

За її словами, банки не позичають оборонним компаніям через ризик того, що кошти можуть бути використані для «фінансування тероризму або потрапляння на чорний ринок».

У квітні цього року уряд Литви вже виділив 850 мільйонів євро пільгових кредитів компаніям для інвестування в екологічно чисті технології, продукцію з високою доданою вартістю, а також в оборонну та безпекову промисловість.

Цей захід фінансується з фонду Європейського Союзу NextGenerationEU для економічного відновлення та стійкості.

Безпілотник над Литвою. Травень 2024. Фото: Міноборони Литви

Литва також закуповує дрони у місцевих виробників для власного війська та Сил оборони України. Агентство оборонних ресурсів країни вже підписало контракти з п’ятьма литовськими компаніями на суму 8 млн євро.

У межах цих угод литовське військо отримає понад 2,3 тисяч FPV-дронів вартістю 3 млн євро, а Силам оборони України буде передано майже 5 тисяч дронів того ж типу за 5 мільйонів євро.

Балтія Європа Литва ОПК Світ