fbpx
Литва збільшує оборонний бюджет. Кошти, зокрема, підуть на придбання HIMARS 

Литва збільшує оборонний бюджет. Кошти, зокрема, підуть на придбання HIMARS 

M142 HIMARS Автотехніка Балтія Бронемашини JLTV Бронетехніка Європа Закупівлі Литва Світ

Литва цього року збільшить витрати на оборону ще на 148 млн євро.

Таке рішення ухвалив уряд країни в середу, пише Delfi.

Гроші підуть на придбання бронеавтомобілів, ракетних комплексів HIMARS, радарів і боєприпасів.

Цьогорічний оборонний бюджет Литви становитиме 2,52 відсотка від ВВП.

За словами міністра оборони Арвідаса Анушаускаса, додаткові кошти будуть спрямовані на відновлення військового потенціалу Литви після передачі Україні частини власного озброєння.

40 млн євро буде спрямовано на закупівлю броньованих військових позашляховиків JLTV американського виробництва, ще 10 млн – на закупівлю радарів.

60 млн євро витратять на придбання високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS, договір про її придбання планують підписати цього року.

Ще 38 млн євро буде направлено на купівлю різноманітних боєприпасів.

У серпні минулого року армія Литви отримала першу партію броньованих військових позашляховиків JLTV виробництва американської компанії Oshkosh Defence. До країни надійшло 50 бронеавтомобілів.

Позашляховики отримали навчальні частини Збройних сил Литви в Руклі та Казлу-Руді. Там для військових розпочали спеціальні навчання з експлуатації цих машин.

JLTV на випробуваннях у Литві

Загальна кількість JLTV, які Литва отримає за попереднім контрактом, складає 500 одиниць. Їхня вартість оцінюється у 170,8 млн доларів США разом з супутніми витратами та додатковим обладнанням.

Литва передасть Збройним Силам України зимову форму для близько 25 тисяч військових. Також від початку повномасштабного вторгнення Литва передала Україні 50 гусеничних бронетранспортерів M113 та інше озброєння.

M142 HIMARS Автотехніка Балтія Бронемашини JLTV Бронетехніка Європа Закупівлі Литва Світ