fbpx
Литва збирається купити у Фінляндії патрульні катери класу “Jehu”

Литва збирається купити у Фінляндії патрульні катери класу “Jehu”

Балтія Європа Литва Патрульні катери Світ Фінляндія Флот

Литва та Фінляндія обговорили продаж патрульних катери класу «Jehu» для потреб Міноборони Литви.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на литовське видання Delfi.

Угода про їх придбання має бути підписана найближчим часом.

Ці катери класу «Jehu» мають підвищити можливості спостереження за прибережними водами Литви та заповнять прогалину у можливостях діяти в Куршській затоці (затока-лагуна Балтійського моря – ред.).

Патрульний катер Фінляндії класу “Jehu”. Фото: dmitryshulgin.com

Багатоцільовий та швидкий клас «Jehu» представляє новітні можливості флоту.

Кораблі можуть використовуватися для перевезення військ, медичних та евакуаційних завдань, десантування, спостереження за морем та супроводу, а також для бойових завдань та завдань бойового забезпечення.

Патрульний катер Фінляндії класу “Jehu”. Фото: dmitryshulgin.com

Міністерства оборони Литви та Фінляндії також оновили меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у галузі закупівель, який ще більше зміцнить та розширить двосторонню співпрацю у галузі озброєнь та оборонних технологій.

Це також полегшить обмін інформацією, розвиток наукових досліджень та спільні закупівлі.

«Литву та Фінляндію об’єднують різні зв’язки та формати в оборонній сфері, такі, як Об’єднані експедиційні сили, групи Балтійських країн та Північних країн. Цей меморандум – ще один великий крок до ще тіснішої співпраці та зміцнення обороноздатності обох країн», – йдеться у повідомлені.

Сторожовий катер Литви LKL «Zemaitis». Фото: ЗМІ Литви

Цей меморандум був уперше підписаний у 2005 році та діяв до 2015 року. Враховуючи геополітичну ситуацію, що змінилася, і необхідність подальшого розвитку співпраці, Литва і Фінляндія оновили документ про співпрацю в галузі оборони.

За даними міністерства, Литва вже співпрацює з Фінляндією у придбанні систем управління. Після підписання договору наприкінці 2016 року у Збройних силах Литви було впроваджено розвиток система управління боєм SitaWare з додатковими продуктами компанії Systematic.

У 2017 році укладено договір з фінською компанією Navielektro Ky щодо модернізації інтегрованої системи морського спостереження та програмного забезпечення системи технічних засобів спостереження. На цей рік заплановано укладання договору щодо модернізації системи для роботи із секретною інформацією.

Балтія Європа Литва Патрульні катери Світ Фінляндія Флот