fbpx
Макрон прагне створити «інструкторську коаліцію» для відправки західних спеціалістів в Україну

Макрон прагне створити «інструкторську коаліцію» для відправки західних спеціалістів в Україну

Війна з Росією Військова допомога Європа Навчання Україна Франція

Президент Франції Емануель Макрон прагне створити «інструкторську коаліцію» для відправки західних спеціалістів в Україну.

Про це повідомляє видання Welt am Sonntag з посиланням на дипломатичні джерела у Брюсселі.

За інформацією видання, на минулому тижні начальник Генерального штабу французьких Збройних Сил Тьєррі Буркхард відправив листи у представництва США та ряду країн Європи із запрошенням приєднатися до багатонаціональної навчальної коаліції.

Повідомляється, що таке запрошення отримали Нідерланди, Польща, країни Балтії, Данія, Швеція та Велика Британія. При цьому, як свідчить видання, Німеччина таке запрошення не отримала.

Макрон планує реалізувати ініціативу під егідою вже наявної навчальної місії ЄС в Україні (EUMAM). Для цього буде потрібно змінити мандат місії, однак, як вказує Welt, таке цілком можливо: цього літа місію все одно буде переглянуто, а в листопаді її доведеться продовжити.

Зазначається, що у Брюсселі існує опір ідеям Парижа – більшість країн ЄС були б проти участі в місії на території України.

До прикладу, уряди Італії, Німеччини та Іспанії побоюються, що навчання українських військових на території країни, де ведуться бойові дії, могло б створити значний ризик ескалації та втягнути західні країни у війну.

Однак, за інформацією Welt am Sonntag, у дипломатичних колах ЄС також поширена думка, що з військового погляду, безумовно, є вагомі причини навчати українських солдатів на їхній території.

Інструктор з Данії готує на симуляторі українського танкіста для танка Leopard 1. Червень 2023. Німеччина. Фото: Міноборони Данії

У такому випадку навчання проводитимуться з урахуванням потреб ЗСУ і військовим не доведеться залишати Україну для навчання.

«Мілітарний» 30 травня повідомляв, що Франція незабаром може відправити військових інструкторів в Україну попри занепокоєння деяких союзників.

Двоє дипломатів розповіли, що Франція спочатку відправить обмежену кількість персоналу для оцінки можливості місії, а потім – кілька сотень інструкторів.

Зазначається, що навчання буде зосереджене на розмінуванні, підтримці обладнання в робочому стані та технічній підтримці військових літаків. Франція також фінансуватиме, озброюватиме та тренуватиме українську механізовану бригаду.

Війна з Росією Військова допомога Європа Навчання Україна Франція