fbpx
МБАК «Костопіль» повноцінно ввійшов до складу ВМСУ

МБАК «Костопіль» повноцінно ввійшов до складу ВМСУ

«Костопіль» (P180) ВМС України ЗСУ МБАК Україна Флот

Малий броньований артилерійський катер «Костопіль» отримав вимпел, що означає повноцінне входження корабля до складу ВМС.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

МБАК «Костопіль» був введений в експлуатацію на початку вересня цього року. Його було прийнято до складу військового флоту як 7-й броньований катер цього проєкту.

Урочистості відбулися на території Військово-Морської бази «Південь».

На церемонії включення до складу корабельно-катерної групи Національного флоту МБАК, Командувач українського військового флоту вручив екіпажу Прапор Військово-Морських Сил ЗС України.

Костопіль

МБАК «Костопіль» почали будувати 2018 року та під час закладки восьмого малого броньованого артилерійського катера та третього десантно-штурмового проєкту 58503 типу «Кентавр-ЛК» у лютому 2019-го року на підприємстві проводили роботи з його збирання.

Спуск на воду 7-го МБАКу відбувся 3 квітня 2019-го року. В липні 2019-го він був помічений в Києві під час заводських випробувань.

Своє ім’я він отримав на честь однойменного міста Костопіль Рівненської області, де народився і проживав морський піхотинець Олексій Кондратюк, що загинув 17 березня 2017 року в ході Російсько-Української війни.

Завдання катерів проєкту 58155 у складі ВМС України:

  • Патрулювання в ближній морській зоні;
  • Охорона та оборона портів і морських або річкових комунікацій у межах територіальних морських вод;
  • Посилення охорони державного кордону;
  • Участь у різнопланових морських операціях в акваторії Чорноморсько-Азовського басейну, зокрема в операціях з протидії ймовірним висадкам десантних засобів противника на узбережжя.

На катері встановлено сучасне навігаційне і радіолокаційне обладнання та озброєння для ураження цілей противника.

«Костопіль», як зрештою й інші МБАКи, малопомітний для радіолокаційних та інфрачервоних засобів противника. Крім того, він оснащений системою захисту від наведення зброї противника та системою автоматичної постановки димових і теплових завіс.

Такі катери пристосовані до річкового та прибережного морського плавання. Працювати можуть як у групі, так і самостійно.

«Отриманням вимпелу, «Костопіль» довів, що може бути надійною складовою катерів ВМС. А повернення традицій, забутих з початком війни на Сході, підкреслюють розбудову українського флоту — повільними, але впевненими кроками», – йдеться у повідомленні МО України.

«Костопіль» (P180) ВМС України ЗСУ МБАК Україна Флот