fbpx
MBDA отримала контракт на постачання ракет для Саудівської Аравії

MBDA отримала контракт на постачання ракет для Саудівської Аравії

CAMM MBDA Sea Ceptor ВМС Саудівської Аравії ППО та ПРО Саудівська Аравія

MBDA отримала контракт на постачання зенітних ракет Sea Ceptor для фрегатів типу MMSC Королівського флоту Саудівської Аравії.

Про це повідомляє видання Naval News.

Угоду із виробником на суму 118 650 000 доларів США підписало ​​Командування військово-морських систем США (NAVSEA).

Точну кількість замовлених ракет та додаткового обладнання не уточнюють.

Sea Ceptor

CAMM (Common Anti-Air Modular Missile) — це сімейство ракет класу «земля-повітря», розроблене MBDA для Королівського флоту Великої Британії. Sea Ceptor – морська версія ракет сімейства CAMM.

Ракета має здатність перехоплювати повний спектр загроз, включаючи бойову авіацію та останнє покоління надзвукових протикорабельних ракет. Вона може вести вогонь у багатоканальному режимі, що критично важливо для протидії тактиці перенасичення систем ППО.

Sea Ceptor має радіус дії до 25 км, максимальну швидкість у 3 Маха та оснащена активною радіочастотною головою самонаведення.

Ракети сімейства CAMM стоять на озброєнні Канади, Нової Зеландії та Бразилії. Невдовзі Польща теж має отримати їх.

MMSC

Фрегати типу MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) розроблені на основі прибережних бойових кораблів типу Freedom ВМС США. Вони використовують систему бойового управління COMBATSS-21, створену на основі Aegis Combat System. Вона ефективна в умовах протиповітряного та протикорабельного бою.

У липні 2018 року Lockheed Martin уклала контракт на загальну суму 450 мільйонів доларів США для початку детального проектування та планування будівництва чотирьох фрегатів MMSC, які будуть побудовані на верфі Fincantieri Marinette Marine. Судна закуповують у рамках програми модернізації флоту військово-морських сил Саудівської Аравії.

Корабель США "Indianapolis" (LCS-17) класу "Freedom". Фото: ЗМІ США

Фрегати проекту MMSC оснащені системами вертикального запуску Mk41 для ракет CAMM, пусковою установкою SeaRAM на верхній частині гелікоптерного ангару, протикорабельними ракетами Harpoon, гарматою головного калібру від BAE Systems Bofors калібру 57 мм і двома системами дистанційного озброєння Nexter Narwhal 20 мм у ролі допоміжної артилерії.

Набір датчиків включає в себе радар Hensoldt TRS-4D AESA, два радари SAAB CEROS 200, оптичну станцію коригування вогню, систему електронної підтримки Argon ST WBR-2000 і систему попередження про загрози, а також гідролокатор зі змінною глибиною.

Перше судно планують передати у 4 кварталі 2023 року. Тоді корабель залишить верф Fincantieri Marinette Marine на озері Мічіган і вирушить на Атлантичне узбережжя. Загалом після офіційної поставки судно буде залишатися на об’єктах Mayport у США ще протягом року – для випробувань і для спеціального навчання екіпажу RNSF.

CAMM MBDA Sea Ceptor ВМС Саудівської Аравії ППО та ПРО Саудівська Аравія