fbpx
Міністерство оборони Нідерландів хоче придбати нові системи протиповітряної оборони

Міністерство оборони Нідерландів хоче придбати нові системи протиповітряної оборони

Kongsberg Європа ЗРК NASAMS ЗРК NOMADS Нідерланди Норвегія ППО та ПРО Світ

Міністерство оборони Нідерландів планує придбати нові системи протиповітряної оборони (ППО) NASAMS і NOMADS у компанії Kongsberg Defence & Aerospace («KONGSBERG»).

Про це повідомляє компанія KONGSBERG на своєму вебсайті.

Повідомляється що 14 жовтня 2024 року уряд Нідерландів подав до парламенту рекомендацію, в якій виклав свій намір придбати нові системи в рамках програми CITADEL – комплексної інтегрованої програми протиповітряної і протиракетної оборони.

«Плани Нідерландів придбати системи NOMADS і нові системи NASAMS значно посилять оперативні можливості країни. Це майбутнє придбання підкреслює позицію NASAMS як провідної світової системи протиповітряної оборони середньої дальності і важливість NOMADS як ефективного доповнення до NASAMS, що пропонує мобільне і інтегроване рішення з протиповітряної оборони для членів Альянсу», – сказав Ейрік Лі, президент компанії Kongsberg Defence & Aerospace.

Кількість запланованих до закупівлі систем не розкривається, проте повідомляється що очікувана вартість угоди складе 11 мільярдів норвезьких крон (934 млн євро). Підписання контракту очікується до кінця 2024 року.

У рамках виконання замовлення KONGSBERG співпрацюватиме з голландською промисловістю, а постачання системи озброєнь розпочнеться у 2028 році.

Нідерланди вперше придбали систему NASAMS в 2006 році. На додаток до NASAMS, рішення CITADEL також включає Національну маневрену систему протиповітряної оборони NOMADS – високомобільну конфігурацію ППО з ракетами малої дальності, призначену для захисту сухопутних військ в динамічному і складному середовищі наземних бойових дій.

ЗРК NOMADS і NASAMS

Нагадаємо, що в серпні 2024 року вже повідомлялось про плани Нідерландів закупити системи ППО NOMADS.

Тоді повідомлялось, що Нідерланди планують придбати до 18 цих комплексів. А також, що для Нідерландів можуть розробити комплекс NOMADS у новій конфігурації, яка отримає збільшену зону ураження цілей.

На комплекс інтегрували радіолокаційну станцію Х-діапазону сімейства XENTA-M виробництва данської компанії Weibel Scientific. Дальність виявлення повітряних цілей може сягати 75 км. NOMАDS оснащений двома пусковими контейнерами, кожен з яких містить дві зенітні ракети. Система може оснащуватись ракетами IRIS-T компанії Diehl Defence, або AIM-9X Sidewinder Block II компанії Raytheon.

Системи ППО NASAMS виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До складу комплексу входять пускові установки на шість ракет та радіолокаційні станції Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel.

До боєкомплекту останньої версії комплексу, окрім базових перехоплювачів AIM-120 AMRAAM, входять ракети ближнього радіуса дії AIM-9X та ракети середньої дальності AMRAAM-ER. Вони здатні перехоплювати аеродинамічні цілі на відстані до 40 км.

Kongsberg Європа ЗРК NASAMS ЗРК NOMADS Нідерланди Норвегія ППО та ПРО Світ