fbpx
Міністром оборони Китаю став генерал, який перебуває під санкціями США

Міністром оборони Китаю став генерал, який перебуває під санкціями США

Азія Китай (КНР) Світ

Всекитайські збори народних представників затвердили генерала Лі Шагфу міністром оборони Китаю.

Він перебуває під санкціями США з 2018 року через співпрацю з РФ.

Про це повідомляє Reuters.

Лі Шагфу брав участь у закупівлі винищувачів Су-35 та ЗРК С-400. Угода реалізовувалася через “Рособоронекспорт”. На той час Лі був директором департаменту розробки обладнання у вищому військовому комітеті, що здійснює нагляд за китайськими оборонними технологіями.

Лі Шанфу Фотограф: Ноель Селіс/AFP/Getty Images

Санкції, запроваджені щодо Лі, включають заборону на операції з іноземною валютою під юрисдикцією США, заборону на операції з фінансовою системою Сполучених Штатів, блокування всього майна на території США та заборону на отримання візи.

У виданні Bloomberg також підкреслюють, що обмеження запроваджені проти міністра оборони Китаю можуть вплинути на його ймовірну зустріч з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

На початку лютого Пекін відхилив спробу США організувати телефонний дзвінок для розгляду епізоду з повітряною кулею, яку збив американський винищувач F-22.

Винищувач F-22 готується знищити китайський аеростат, 4 лютого 2023 Фото: Reuters

28 лютого Пентагон заявив, що високопоставлені американські та китайські чиновники не спілкувалися з листопада. Наявність санкцій щодо Лі Шагфу породжує нові складнощі щодо можливості таких контактів.

Також отримання цього посту Лі Шагфу може свідчити про зростаючу увагу Пекіна до аерокосмічних технологій.

Після закінчення Національного університету оборонних технологій Лі обіймав посади у Центі запуску супутників Січан, де керував запуском першого в Китаї місячного зонду.

Нагадаємо, китайські державні оборонні компанії продовжили підтримувати торговельні відносини з підсанкційними російськими оборонними компаніями протягом минулого року. Зокрема, це стосувалося постачання запасних частин до багатоцільових військових гелікоптерів.

Азія Китай (КНР) Світ