fbpx
Міноборони досі не обрало зброю для корвету ADA

Міноборони досі не обрало зброю для корвету ADA

ВМС України Закупівлі Корвети Корвети класу Ada Протикорабельні ракети (ПКР) Співпраця Суднобудування Туреччина Україна Флот

Склад озброєння майбутнього українського корвета проєкту ADA (Туреччина) досі не визначений. Такий висновок можна зробити з коментаря, який заступник міністра оборони Олександр Миронюк надав Defense Express.

Про це доповідає Мілітарний.

Урядовець дав зрозуміти, що в Міноборони України досі не знають, який ударний комплекс хочуть бачити на кораблі.

Миронюк озвучив широкий перелік з наявних на ринку протикорабельних ракет:

В першу чергу, звісно, це наш український “Нептун”, але й американський Harpoon, турецька Atmaca, норвезька Naval Strike Missile та інші ракети, які зараз тільки розробляються. Треба розуміти, що корвет – це корабель, який буде нести службу декілька десятків років. За цей час будуть розроблені нові ПКР, які будуть мати інші характеристики та габарити, тому ми заздалегідь не обмежуємо себе у штучних рамках, – сказав заступник міністра.

ЧИТАТИ ПО ТЕМІ: Єгипет стане першим покупцем новітнього морського ЗРК VL MICA NG

Щодо зенітно-ракетного комплексу також немає визначеності. Миронюк поінформував про готовність виробника поставити в Україну комплекс MICA.

Це сучасний універсальний комплекс, який постійно розвивається та адаптований до застосування з кораблів класу корвет. У порівнянні із RIM-116, який зараз встановлений на турецьких корветах, він має значно ширші можливості, – зауважив Миронюк.

Невизначеність існує попри анонсовану Командувачем ВМСУ закладку першого корвету в найближчі місяці .

В якості бойової інформаційно-керуючої системи буде турецький Genesis, який вже  у всі стандарти НАТО з комунікації та автоматичних систем управління військами, включно з тактичною мережею обміну даних Link 16.

Нагадаємо, Міноборони витратить в цьому році на його будівництво 3,8 млрд грн. Підрядником турецької сторони в Україні визначено завод “Океан”. Підписання контракту має відбутися до початку квітня. Обсяг серії корветів, які будуть побудовані для ВМСУ невідома. Так само невідома ціна за один корабель.

 

ВМС України Закупівлі Корвети Корвети класу Ada Протикорабельні ракети (ПКР) Співпраця Суднобудування Туреччина Україна Флот