fbpx
Міноборони повернули землі Тарутинського полігону

Міноборони повернули землі Тарутинського полігону

Міністерство оборони (МОУ) Одещина Суд Україна

Земельні ділянки Тарутинського полігону, що на Одещині, площею понад 350 га повернуто Міноборони України.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Спеціалізовану прокуратуру у військовій та оборонній сфері Південного регіону.

Суд скасував рішення Бородінської селищної ради, яким 4 земельні ділянки загальною площею понад 350 га незаконно надані у комунальну власність.

Окрім цього, скасовано рішення державного реєстратора про реєстрацію права комунальної власності територіальної громади на вищевказані ділянки.

Також витребувано їх на користь держави в особі Міністерства оборони України.

Тарутинський полігон на мапі

Встановлено, що 28.05.2021 Бородінська селищна рада прийняла рішення, на підставі якого незаконно вивела із державної власності та перевела у комунальну власність серед інших також вищевказані земельні ділянки, розміщені в межах загальновійськового полігону «Тарутинський».

Надалі, упродовж червня 2021 року, до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно було внесено відповідні відомості, а також надано земельні ділянки в оренду приватному підприємству.

Тарутинський полігон

Роками тривають судові процеси між місцевими органами влади й Міністерством оборони України за право використовувати ці землі.

Перші стверджують, що ці землі необхідно запускати в обіг, але військові упевнені, що військовий полігон знову стане місцем, де будуть проходити військові навчання.

Тарутинський полігон на мапі військових. 2017 рік. Фото: ЗСУ

Загальновійськовий (артилерійський) полігон № 237 «Тарутинський» діяв з 1946 року та охоплював землі між селами Весела Долина, Пасічне, Старосілля, Миколаївка, Ламбровка і Бородіне Тарутинського району Одеської області.

Останні навчання тут проводили у 2002 році. У 2004 році військову частину полігону розформували.

Тарутинський полігон. 2018 рік. Фото: ЗСУ

У 2006 році земельні ділянки колишнього Тарутинського загальновійськового полігону передані Тарутинською райадміністрацією фермерському господарству у довгострокову оренду для вирощування сільськогосподарської продукції.

Міністерство оборони (МОУ) Одещина Суд Україна