fbpx
Міноборони в 2020 замовляє «Козак-2М1» замість «Козак-2»

Міноборони в 2020 замовляє «Козак-2М1» замість «Козак-2»

«Козак-2» Бронетехніка ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі ЗСУ Міністр оборони НВО «Практика»

Проєктом державного оборонного замовлення (ДОЗ) на 2020 рік передбачено укладання нового державного контракту на закупівлю броньованих бойових колісних машин «Козак-2М1» замість «Козак-2».

Про це повідомляє АрміяInform.

Ці броньовані бойові колісні машини значно менші за бронеавтомобілі «Козак-2» і «Варта» за габаритними розмірами в проекції та вагою, що обумовлено оперативно-тактичними вимогами.

«Козак-2М1» – це тактичний бронеавтомобіль для невеликих бойових груп повною масою у 12 тонн.

• колісна формула: 4х4.
• бронекорпус: з рівнем балістичного захисту ПЗСА-5.
• екіпаж: до 9 осіб.
• двигун: 5,9-літровий турбодизель IVECO, потужністю 280 к.с. і максимальним обертовим моментом 950 Нм.
• коробка передач: механічна, 6-ступінчаста, марки ZF

Козак-2М1 під час випробувань

Минулого року «Козак-2М1» завершив державні випробування, які тривали декілька років.

«Козак-2М1», що закуповуватимуть у 2020 році, відрізняється від моделі «Козак-2» повністю несучим бронекорпусом замість рамного на шасі вантажного автомобіля IVECO.

Кошти на закупівлю спеціалізованих броньованих автомобілів «Козак-2» та «Варта» проєктом основних показників до державного оборонного замовлення на 2020 рік передбачено лише для здійснення остаточних розрахунків за державними контрактами, укладеними у 2019 році.

Укладання нових контрактів на закупівлю вказаної техніки у 2020 році не планується.

22 січня 2020 року журналіст та головний редактор видання Цензор.НЕТ опублікував інформацію, що Міністерство оборони планує у 2020 році укласти новий контракт на закупівлю броньованих автомобілів «Козак-2» та «Варта» загальною вартістю 1,4 млрд гривень.

Юрій Бутусов назвав цифру у 140 бронеавтомобілів «Козак-2», які нібито хотіло замовити Міністерство оборони України.

Ця кількість відповідає 14 повноцінним ротам (по 10 машин в одній), або більш ніж три повноцінних батальйонних батальйонних комплектів бронетехніки.

Згодом публікацію Юрія Бутусова прокоментував голова ради директорів НВО «Практика», голова правління ГС «Ліга оборонних підприємств України» Олег Висоцький:

«За ініціативою та під безпосереднім керівництвом Героя України генерал-лейтенанта Забродського М.В. та генерал-лейтенанта Луньова І.В. [Ред.: на той час Командувачі Десантно-штурмових військ ЗСУ та Сил спеціальних операцій ЗСУ] були розроблені оперативно-тактичні вимоги та сформували тактико-технічне завдання на розробку та виготовлення принципово нової броньованої бойової колісної машини (ББКМ) «Козак-2М1» для потреб Міністерства оборони та перш за все Десантно-штурмових військ та Сил спеціальних операцій.

До розробки, виробництва, випробування машин підключили Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки, Державний науково-випробувальний інститут випробування та сертифікації озброєння та військової техніки, підприємства «Ліги оборонних підприємств» та «Укроборонпрома».

В ході успішних заводських, відомчих, державних випробувань, бойових навчань по 52 методикам перевірялись більше 200 параметрів. Машина пройшла 25 000 кілометрів і це прекрасний результат спільної роботи Міністерства оборони та ВПС України»

«Козак-2» Бронетехніка ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі ЗСУ Міністр оборони НВО «Практика»