fbpx
Міноборони замовить 150 позашляховиків для заміни УАЗ через Prozorro

Міноборони замовить 150 позашляховиків для заміни УАЗ через Prozorro

Автотехніка Закупівлі ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Позашляховик Україна

Міноборони України замовить для Збройних Сил України 150 позашляховиків для заміни УАЗ-469 через електронну систему публічних закупівель Prozorro.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на інформацію озвучену заступником Міністра оборони Олександром Носововим.

Спочатку у оборонному відомстві планували замовити нові автомобілі з дообладнанням під потреби армії за дослідно-конструкторською роботою «Сайгак», оголошеною на початку цього року.

Проте за таким підходом ціна позашляховика для Збройних Сил України зростала мінімум на 30% і тому в Міноборони вирішили, що позашляховики мають закуповуватися по відкриті процедурі в базовій комплектації, зеленого кольору, з двигуном не менше 2,3 л, механічною коробкою та колісною формулою 4х4. Також передбачена гарантія на них не менше трьох років або пробігу.

УАЗ-469

У першій партії замовлення складе 150 одиниць, а недопущення перевитрат складе близько 50 млн гривень.

«Чого буде достатньо для закупівлі ще партії машин подібного класу для ЗС України», – написав Олександр Носов у себе на сторінці у Facebook.

Як можна зрозуміти, для заміни УАЗ-469 передбачається аналогічний за класом автомобіль на який покладені транспортні функції, а не бойова машина переднього краю з відповідними вимогами.

У Міністерстві оборони мають намір оголосити тендер на заміну УАЗ-469 до кінця року, але як розказав Олександр Носов для редакції Мілітарного є нормативні обмеження:

«Намагаюсь, але не гарантую. Треба спеціальна постанова КМУ [ред. – Кабінету Міністрів України] щодо зміни статей використання бюджетних коштів.

Якщо це буде кінець листопада грудень, ніхто не піде з учасників на тендер, тому що не встигнуть поставити навіть партію продукції до кінця календарного року, тому найбільша вірогідність, перенос на наступний рік», – прокоментував заступник Міністра.

На питання з чим це пов’язано він сказав:

«У нас же ще ліміт бюджетного кодексу, щодо відкритих процедур. Ми маємо починати та закінчувати протягом календарного року.
В той же час, таємних процедур це обмеження не стосується. Тому в таємних можемо знайти ящики дерев’яні, банопральні комплекси.
Треба допомога законодавців щоб умови фінансових розрахунків та термінів постачання в договорах для державних збройних формувань – зокрема Збройних сил України, були хоча б такими самими як для закритих договорів, але не складнішими, що є по факту на сьогодні. Бо Армія на «канікули» не уходить ніколи!», – констатував Олександр Носов.

Автотехніка Закупівлі ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Позашляховик Україна