fbpx
Морпіхи США готуються до можливої евакуації американців з Афганістану

Морпіхи США готуються до можливої евакуації американців з Афганістану

Азія Афганістан Корпус морської піхоти США Світ США

Пентагон готує декілька тисяч морських піхотинців для можливої евакуації американського посольства та громадян США в Кабулі.

Про це повідомляє The New York Times.

Адміністрація Байдена готується до колапсу уряду Афганістану протягом 30 днів, заявили адміністрація та військові.

Крім того, Пентагон переміщує експедиційний підрозділ морської піхоти з більш ніж 2000 військових на позицію ближче до повітряного маршруту над Західним Пакистаном, відомого як “бульвар”, де він може направити свої сили в Афганістан як групу швидкого реагування, яка зможе розпочати евакуацію посольства протягом доби після отримання розпоряджень, заявили чиновники.

Американський військовий у посольстві США в Кабулі

Різке погіршення ситуації в Афганістані, коли таліби стрімко просуваються по півночі, а афганські сили безпеки не взмозі організувати надійний захист контрольованих територій, що постійно скорочуються на півдні та заході, змусило Міністерство оборони США прискорити плани виведення американців з країни.

У четвер посольство надіслало останнє тривожне повідомлення з закликом до американців “негайно покинути Афганістан, скориставшись доступними варіантами комерційних рейсів”.

Держдеп також оголосив, що США частково евакуюють посольство.

Прес-секретар департаменту Нед Прайс заявив журналістам у Вашингтоні, що скорочення невстановленої кількості цивільного населення серед приблизно 4000 співробітників посольства – у тому числі близько 1400 американських громадян – відбудеться найближчими днями.

Як ми вже говорили весь час, посилення темпів військових дій талібів та зростання насильства та нестабільності у всьому Афганістані викликають серйозне занепокоєння“, – сказав він. “Ми щодня оцінювали ситуацію з безпекою, щоб визначити, як найкраще захистити тих, хто служить у нашому посольстві“.

Але пан Прайс додав: “Дозвольте мені бути дуже чітким щодо цього: посольство залишається відкритим“.

Сили безпеки Афганістану

Американські учасники переговорів також намагаються отримати гарантії від талібів, що вони не нападуть на посольство, якщо вони захоплять столицю, заявили два американські чиновники.

30-денна оцінка – це один з можливих сценаріїв, але і адміністрація, і військові чиновники наполягають на тому, що падінню Кабулу все ще можна запобігти, якщо афганські сили безпеки зможуть виявити рішучість і чинити більше опору. З тим, хоча афганським командос і вдалося вести успішні бої в деяких районах, вони в значній мірі розгорнуті в ряді північних столиць провінцій.

У амбіційному плані адміністрації Байдена щодо Афганістану нічого цього не мало статися – принаймні не так швидко. У квітні президент Байден оголосив, що американські війська вийдуть з країни до 11 вересня; пізніше він переніс цю дату на 31 серпня, і більшість військ пішли.

Президент США наполягав, що уряд і військові Афганістану за фінансової підтримки Сполучених Штатів несуть відповідальність за захист міських територій країни від руху “Талібан”.

Але з моменту цього оголошення таліби котилися від міста до за міста, незважаючи на те, що вони мали лише близько 75 000 бійців у порівнянні з 300 000 військовослужбовцями афганських сил безпеки, які навчалися американцями.

Афганські сили безпеки та оборони в ході рейду проти бойовиків «Талібану»

Така ситуація викликала розчарування в Пентагоні та серед американських чиновників, які неодноразово заявляли, що афганські війська, якби вони стояли спиною до стіни, могли згуртуватися, щоб перемогти талібів. Але адміністрація президента Ашрафа Гані так і не змогла здійснити жодної стратегії, щоб захистити країну.

Негативний сценарій, якого всі намагаються уникнути – аналог падіння Сайгону у 1975 році, коли американців евакуювали з посольства на даху гелікоптером, стає все більш ймовірним, в той час коли американцям прийдеться залишити дипломатичну місію, після того, як морська піхота повернула згорілу будівлю у грудні 2001 р., майже 20 років тому.

Азія Афганістан Корпус морської піхоти США Світ США