fbpx
На Алясці побудовано радар для відстеження ракет

На Алясці побудовано радар для відстеження ракет

ППО та ПРО РЛС Світ США

Агентство протиракетної оборони США завершило будівництво станції радіолокації LRDR з великою дальністю розпізнавання цілей на авіабазі Клір на Алясці.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Міністерство оборони США.

«Цей день уособлює неймовірно важливу віху для захисту США. Будівництво LRDR завершено, і ми можемо приступити до тестів, за якими буде повноцінна робота цієї життєво важливої ​​системи», – заявив глава MDA віцеадмірал Джон Хілл.

Він додав, що новий радар LRDR дозволить краще захищати США від загрози балістичних та гіперзвукових ракет.

Як стверджують американські військові, станція радіолокації, що діє в діапазоні частот 2000-4000 ГГц, дозволить виявляти та відстежувати всі існуючі класи боєголовок балістичних ракет, а також займатися моніторингом супутників або інших об’єктів на навколоземній орбіті.

Здача об’єкта в експлуатацію запланована на 2022 рік (спочатку планувалося це зробити у 2020 році), а приймання намічено на 2023 рік.

До складу системи протиракетної оборони США входять три радари далекого виявлення та раннього попередження PAVE PAWS. Ще американські військові мають мобільну радіолокаційну станцію SBX морського базування, що працює в X-діапазоні.

LRDR

Пентагон у 2015 році оголосив, що має намір розмістити на Алясці новий радар селекції балістичних цілей LRDR. За розробку взялася компанія Lockheed Martin. Через кілька років захистила проєкт радара та випробувала його.

Ілюстрація роботи радару Long Range Discrimination Radar Capabilities

Радіолокаційна станція LRDR створювалася на основі нітриду галію. Цей матеріал дозволяє покращити показники «сигнал-шум» у порівнянні з сучасними радарами на основі арсеніду-галію. Тому радар повинен помічати повітряні цілі на великій дальності та висоті, споживаючи при цьому менше енергії.

Наступного року радар інтегрують у систему протиракетної оборони GMD та бойову інформаційно-керуючу систему C2BMC, а у 2023 році ПС США мають офіційно прийняти його в експлуатацію.

Побудований радар Long Range Discrimination Radar Capabilities на Алясці. Фото: МО США

LRDR буде працювати в режимах широкого кута оглядовості для виявлення цілей та вузького кута для точного розпізнавання та супроводу. Радар зможе відрізняти справжні погрози від пасток, а в майбутніх конфігураціях виявляти гіперзвукові ракети.

Наразі наземні випробування радара продовжуються. Після них на LRDR чекають конструкторські та експлуатаційні випробування. Під час останніх військові протестують його змодельованою повітряною загрозою.

ППО та ПРО РЛС Світ США