fbpx
На Дніпропетровщині СБУ припинала діяльність групи, яка хотіла відновити «структури СРСР»

На Дніпропетровщині СБУ припинала діяльність групи, яка хотіла відновити «структури СРСР»

Дніпропетровщина Затримання Російська агресія СБУ Україна

Служба безпеки припинала діяльність групи, яка хотіла заснувати фейкові «народні ради» та «силові структури» на Дніпропетровщині.

Про це повідомляє СБУ.

Повідомляється, що зловмисники є прихильниками «відновлення СРСР», які хотіли посягнути на конституційний лад України.

За інформацією спецслужби, місцева мешканка з «досвідом роботи» у процесах створення псевдовладних утворень залучила до участі в антидержавних заходах майже 100 осіб. Усе це – за координації російської ГО «Верховный Совет СССР».

Зазначається, що так звана «Председатель Верховного Совета УССР» роздавала учасникам групи «справки о гражданстве СССР». Вона також проводила агітацію серед громадян із закликом взяти участь у «псевдовиборах» нових державних органів.

“Оперативники спецслужби встановили, що у формуванні «силового блоку» фейкових органів Дніпропетровської області взяли участь члени незареєстрованого осередку російського «Международного союза советских офицеров»”, – йдеться у повідомленні.

Під час обшуків за місцями проживання організатора і активних учасників групи правоохоронці виявили: документацію фейкових «народних рад»; комп’ютерну техніку, яку зловмисники використовували для виготовлення так званих «довідок про громадянство СРСР»; списки учасників групи; листування з кураторами з РФ.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності причетних осіб.

Заходи із викриття протиправної діяльності проводило Управління СБУ у Дніпропетровській області спільно зі слідчими Головного управління Національної поліції в області за процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури.

Нагадуємо, що нещодавно, контррозвідники Служби безпеки України на Хмельниччині припинили діяльність агента російських спецслужб.

Як повідомляється, затримана особа у 2014-2016 роках була активним учасником НЗФ так званої «ЛНР». За даними контррозвідки СБУ, завдання російського агента було отримання для кураторів інформації про Збройні Сили України.

Оперативники спецслужби встановили, що у 2021 році зловмисник переїхав на Хмельниччину, де проживають його близькі родичі. Колишній бойовик діяв під кураторством відомого контррозвідці співробітника російських спецслужб. Агент збирав і передавав замовникам інформацію про військові обʼєкти у регіоні. Особливу увагу він приділяв військовим частинам, які задіяні в операції Об’єднаних сил.

Дніпропетровщина Затримання Російська агресія СБУ Україна