fbpx
На дорогах України помітили нову САУ “Богдана”

На дорогах України помітили нову САУ “Богдана”

Артилерія Закупівлі Міністерство оборони (МОУ) ОПК САУ САУ Богдана Україна

У мережі з’явились перші фото добудованої серійної самохідної гаубиці 2С22 “Богдана” українського виробництва.

Фото гаубиці опублікували в соціальних мережах.

Колісну гаубицю сфотографували під час пересування власним ходом на одній із доріг на території України.

Сфотографована машина – серійна версія САУ 2С22 на оновленому шасі. У цій САУ виправили недоліки, які виявили під час випробувань та експлуатації у бойових діях під час російсько-української війни.

Богдана 2.0

Міністр оборони України Олексій Резніков у січні повідомив, що Україна профінансувала серійне виробництво вітчизняної артилерійської установки «Богдана» калібру 155-мм. За словами міністра, робота розпочалася ще навесні 2022 року.

Також міністр оприлюднив фотографію з новим шасі для серійних 155-мм самохідних установок українського виробництва.

Тоді Резніков підкреслив, що вітчизняна артилерійська установка «Богдана» успішно пройшла випробування на полі бою. Колісна САУ працювала на різних ділянках фронту російсько-української війни, завдаючи вогневих ударів по окупантах.

4 травня “Мілітарний” опублікував знайдені в мережі фото, на яких зображено процес виробництва серійної версії української артилерійської системи «Богдана».

На фото потрапило колісне шасі, схоже за деякими ознаками на трьохвісну вантажівку МАЗ-6317. Заброньована кабіна для водія та розрахунку гармати нагадує дизайн бронетехніки української бронемашини «Варта» виробництва підприємства “Українська бронетехніка”.

На початку травня на шасі встановили частину системи управління вогнем, проте ще була відсутня гармата та інші механізми, які забезпечують її роботу під час стрільби.

Перспективи та “Богдана 3.0”

На міжнародній виставці IDEX-2023 в Абу-Дабі Краматорський завод важкого верстатобудування представив проєкт перспективної української колісної гаубиці “Богдана” на шасі чеської чотирьохвісної вантажівки Tatra T815 8×8.

Цей варіант артилерійської установки у народі називають “Богданою 3.0”. Судячи з фото, він суттєво відрізнятиметься від попереднього варіанту, а також матиме повністю автоматизований механізм заряджання артилерійських боєприпасів.

Артилерія Закупівлі Міністерство оборони (МОУ) ОПК САУ САУ Богдана Україна