fbpx
На дослідному судні James Clark Ross підняли український прапор

На дослідному судні James Clark Ross підняли український прапор

Велика Британія Закупівлі НАН України Україна Флот

На колишньому британському дослідному судні льодового класу James Clark Ross підняли український прапор.

Про це інформує Мілітарний.

Сьогодні, 30 серпня 2021 року, над флагманом українського науково-дослідного флоту, колишнім британським дослідним судном льодового класу James Clark Ross підняли український прапор, повідомили у пресслужбі Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ).

Церемонія відбулася в порту міста Фредеріксгавн (Данія), де наразі перебуває судно.

«Неймовірно пишаємося, що над легендарним британським криголамом віднині майорить наш державний прапор. Вперше за роки незалежності український науковий флот поповнюється новим судном. Вірю, що з цього починається повернення української науки до Світового океану», – зазначив Євген Дикий.

Тепер, після переоформлення низки документів на нового власника – Україну, науково-дослідне судно зможе вирушити до Одеси. Планується, що криголам прийде до України на початку осені цього року.

НАНЦ щиро вдячний Посольству України в Данії за сприяння та швидку видачу Свідоцтва про право плавання під державним прапором України.

Нещодавно, а саме 19 серпня 2021 року, НАНЦ та установа «Дослідження та інновації» Великої Британії підписали акт про купівлю судна, купівлю якого раніше погодила Верховна Рада.

Протягом останніх 30 років судно льодового класу James Clark Ross виконувало роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних та геофізичних досліджень.

Збудований компанією Swan Hunter Shipbuilders в Волсенді у Великій Британії та урочисто спущений на воду її Величністю Королевою Британії 1990 року, James Clark Ross взяв участь у першому міжнародному дослідженні щодо оцінки запасів криля в атлантичній частині Південного океану. Отримані дані до цього часу використовуються в моделях оцінки криля.

На судні також застосовувалися різноманітні технології відбору донних відкладів в таких місцях, де це раніше було неможливо. А дослідження поверхні в Арктиці на «Джеймс Кларк Россі» дало нові дані щодо масштабу та впливу зміни клімату на цей полярний регіон, де довкілля змінюється найшвидше на планеті.

Океанографічне судно James Clark Ross

Нагадаємо, що це вже вдруге Велика Британія передає свої дослідницькі активи українським колегам. Чверть століття тому – 6 лютого 1996 року – британська база «Фарадей» стала українською станцією «Академік Вернадський», й зараз там працює вже 26-та Українська антарктична експедиція.

Велика Британія Закупівлі НАН України Україна Флот