fbpx
На Кіровоградщині затримали агента РФ, який стежив за ешелонами ЗСУ

На Кіровоградщині затримали агента РФ, який стежив за ешелонами ЗСУ

Війна з Росією Затримання Кіровоградщина СБУ Україна Шпигунство

Служба безпеки України затримала на Кіровоградщині інформатора російських спецслужб.

Чоловік збирав розвіддані про передислокацію Сил оборони територією області.

Про це повідомляє СБУ на офіційному сайті.

Зокрема, він намагався дізнатися орієнтовну кількість особового складу та військової техніки підрозділів ЗСУ, які рухаються залізницею у напрямку східного фронту.

«Найбільше ворога цікавила інформація про переміщення на передову українського важкого озброєння, зокрема танків, бойових машин піхоти та артилерійських систем», – ідеться у повідомленні СБУ.

В українській спецслужбі розповіли: щоб стежити за ешелонами ЗСУ, чоловік облаштував «спостережний пункт» у власному гаражі, що розташований поблизу залізничної станції.

Крім того, повідомляється, що він обходив місцевість та приховано фіксував місця базування українських військ під виглядом прогулянок пересічного громадянина.

«Для маскування злочинних дій зловмисник постійно змінював маршрути своїх розвідувальних вилазок, а отриману інформацію надсилав агресору з різних геолокацій», – додали у Службі безпеки.

За даними слідства, інформатором спецслужб РФ виявився місцевий житель, який майже 20 років проживав на території Росії. Однак, перед початком повномасштабного вторгнення приїхав в Україну, щоб продати тут усе своє майно і повернутися до країни-агресорки.

«У травні 2023 року, коли чоловік ще перебував на Кіровоградщині, на нього вийшов представник російських спецслужб і запропонував співпрацю на користь окупантів», – розповіли в СБУ.

У разі виконання ворожих завдань фігуранту обіцяли евакуацію на територію РФ. Для комунікації між собою вони використовували анонімний чат в одному з месенджерів.

Чоловіка затримали у власному помешканні. Зазначається, що під час обшуків виявили мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами злочинної діяльності. А також документи, які підтверджують факти його проживання та підприємницької діяльності в РФ.

Чоловіку повідомили про підозру, наразі він перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років в’язниці.

Війна з Росією Затримання Кіровоградщина СБУ Україна Шпигунство