fbpx
На кордоні між Таджикистаном та Киргизстаном відбулася перестрілка

На кордоні між Таджикистаном та Киргизстаном відбулася перестрілка

Азія Киргизстан Світ Таджикистан

Зранку 14 вересня на кордоні Таджикистану і Киргизстану сталася перестрілка.

Постраждалих в наслідок інциденту нібито немає. Про це повідомила прикордонна служба Киргизстану, пише “Радіо Свобода”.

У Бішкеку стверджують, що прикордонники Таджикистану не реагували на вимоги відійти та почали стріляти. Офіційних коментарів Душанбе ще не оприлюднив.

Киргизька сторона стверджує, що біля Булак-Баші Баткенського району Баткенської області прикордонники виявили прикордонний наряд Таджикистану. Військові зайняли “бойові позиції” на ділянці кордону.

Населений пункт Булак-Баші, Киргизстан Джерело: liveuamap

Таджицькі військові проігнорували вимогу залишити територію та відкрили вогонь. У відповідь прикордонники Киргизстану також застосували зброю.

Під час перестрілки, за інформацією киргизької сторони, таджицькі прикордонники застосували міномети.

Також Киргизька служба Радіо Свобода повідомила про перемовини представника президента в Баткенській області Киргизстану з губернатором Согдійської області Таджикистану. Наразі керівники Прикордонних служб обох країн попрямували на місце інциденту.

Прикордонники Киргизстану, фото сайт Президента Киргизстану

Зазначають, що це вже третя стрілянина в цій місцевості за останні кілька місяців. Третього червня вона тривала кілька годин, двоє військових Киргизстану тоді були поранені. Киргизька сторона заявила, що прикордонники Таджикистану незаконно перетнули умовну лінію кордону біля Булак-Баші і проникли на територію Киргизстану.

Чотирнадцятого червня у Булак-Баші стався ще один інцидент між прикордонниками. Киргизька сторона повідомила, що жертв та постраждалих немає. Таджикистан заявив про поранення командира прикордонного посту. Джерела таджицької служби Радіо Свобода повідомляли про загибель 26-річного прикордонника з боку Таджикистану.

Протяжність кордону між країнами становить 970 кілометрів. Спірними є ділянки між Баткенською областю Киргизстану та Согдійською областю Таджикистану, де села, а іноді й будинки мешканців двох країн, розташовані поруч. Це ускладнює визначення чіткої лінії кордону.

Тому між жителями та прикордонниками сусідніх держав відбуваються сутички за право доступу до води, землі та комунікацій.

Нагадаємо, напередодні в Киргизстані відбулося урочисте відкриття бази безпілотників Bayraktar TB2. БПЛА закуплені для використання Прикордонної служби Киргизстану.

Азія Киргизстан Світ Таджикистан