fbpx
На острові біля Ємену будується “таємнича” авіабаза

На острові біля Ємену будується “таємнича” авіабаза

Авіація Азія Близький Схід Будівництво Ємен ОАЕ Саудівська Аравія Світ

Коаліція під керівництвом Саудівської Аравії, що веде бойові дії в Ємені, визнала наявність обладнання на острові в протоці Баб-ель-Мандеб, де зараз будується авіабаза.

Про це повідомляє Military Times.

Однак у заяві коаліції не вказано, хто будував об’єкт на вулканічному острові Маюн. У повідомленні лише зазначається, що обладнання, яке було ідентифікувано, допомагає коаліції підтримати міжнародно визнаний уряд Ємену у протистоянні з підтримуваними Іраном повстанцями хуситами, які зараз утримують столицю країни.

“Жодна країна офіційно не заявила про будівництво авіабази на острові, проте, ймовірно, за цим стоять Об’єднані Арабські Емірати, які раніше вже намагалися побудувати там базу” – йдеться у повідомленні.

У заяві зазначають, що Об’єднані Арабські Емірати, які залишаються членами коаліції після завершення участі у бойових діях в 2019 році, “надають повітряну підтримку в обороні” єменського міста Маріб, що є об’єктом постійного наступу хуситів.

Звіт який частково базується на супутникових фотографіях острова, демонструє як з 11 квітня на острові будували злітно-посадкову смугу довжиною 1,85 км. Відновлення будівництва зафіксували в лютому 2021-го. До 18 травня роботи завершили: на острові з’явилися асфальтовані дороги і три ангара.

Відзначається, що злітно-посадкова смуга такої довжини може дозволити застосовувати літаки для здійснення ударів, спостереження/розвідки або перевезення вантажів.

У 2016 році ОАЕ намагалися побудувати смугу довжиною понад 3 км, яка могла б приймати важкі бойові літаки і транспортну авіацію.

Нагадуємо, що у березні Саудівський багатоцільовий винищувач F-15 збив єменський дрон-камікадзе Qasef-2K.

Збиття єменського дрону-камікадзе Qasef-2K

Підтримувані Іраном бойовики-хусити регулярно атакують територію Саудівської Аравії за допомогою дронів-камікадзе та запускаючи балістичні ракети.

Безпілотний літальний апарат Qasef-2K є подальшим розвитком іранського дрону Ababil-2 та може уражати цілі на відстанях більше 100 км (за деякими даними – 120 км). Для ефективного знищення він споряджений бойовою частиною вага якої називають у 30 кг, злітна маса дрону – близько 80 кг.

Візуалізація дрону-камікадзе Qasef-2K

Періодично Королівським Повітряним силам Саудівської Аравії вдається перехоплювати та знищувати балістичні ракети, випущену повстанцями-хуситами з території Ємену.

 

Авіація Азія Близький Схід Будівництво Ємен ОАЕ Саудівська Аравія Світ