fbpx
На полігоні «Алібей» відстріляли модернізована «Точка-У» та «Тайфун-1»

На полігоні «Алібей» відстріляли модернізована «Точка-У» та «Тайфун-1»

Артилерія Випробування Державний випробувальний полігон «Алібей» КБ «Південне» РСЗВ «Град» Точка-У Україна

На полігоні «Алібей» відстріляла модернізована ракетна установка «Точка-У» та реактивний боєприпас «Тайфун-1» до БМ-21 «Град».

Про це повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

У рамках практичних стрільб здійснено 4 запуски боєприпасів.

Два рази стріляв реактивний снаряд «Тайфун-1», що має збільшену до 40 км дальність стрільби. Таку ж кількість відстріляв оперативно-тактичний комплекс «Точка-У», ракети до нього пройшли відновлення та модернізацію.

У випробувальних пусках брали участь представники Міністерства оборони, розробники, виробники модернізованих зразків та особовий склад визначених підрозділів Збройних Сил України.

Роботи над даними зразками озброєння ведуться Державним підприємство «КБ „Південне“ імені М.К.Янгеля» з міста Дніпро.

Стрільба з БМ-21 «Град» снарядом «Тайфун-1» на полігоні «Алібей»

Роботи по снаряду «Тайфун-1» виконуються у межах відповідної дослідно-конструкторської роботи відповідно до договору із Міністерством оборони України у кооперації з підприємствами вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

Окрім ДП «КБ «Південне» до розробки залучено Павлоградський механічний завод, ДП «ВО «Південний машинобудівний завод», ДП «НВО «Павлоградський хімічний завод», ДП «НВК «Фотоприлад», ДП «Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів» та інших виконавців.

За раніше озвученою інформацією, максимальна дальність 122-мм реактивного снаряду «Тайфун-1» до реактивної системи залпового вогню типу БМ-21 «Град» складає 40 км.

Стрільба реактивним снарядом «Тайфун-1» з РСЗВ БМ-21 «Град»

Для отримання у режимі реального часу телеметричної інформації з борту реактивних снарядів, під час їхнього польоту задіяли наземний мобільний вимірювальний пункт, що також створений цим підприємством.

У 2019 році відбулися успішні вогневі випробування маршових двигунів ракети комплексу «Точка-У», що пройшли обслуговування на ДП «КБ «Південне».

Тоді ж розпочались дослідницькі випробувальні пуски цих тактичних ракет, які проводились на державному випробувальному полігоні «Алібей».

Стрільба з ОТРК «Точка-У» на полігоні «Алібей»

До початку російської агресії проти України у 2014 році роботи з продовження ресурсу ракет комплексу «Точка-У», та їх обслуговування здійснювались у Росії, або російськими спеціалістами в Україні.

Тактичний ракетний комплекс «Точка-У»  — радянський тактичний (дивізійний) ракетний комплекс розробки Коломенського КБ машинобудування.

В Україні ці комплекси перебувають на озброєнні 19-ї ракетної бригади яка складається з чотирьох бойових та одного навчального дивізіонів, що були розгорнуті з початком російської агресії проти України. До цього на озброєнні бригади перебувало 12 комплексів у складі 3-х дивізіонів.

Артилерія Випробування Державний випробувальний полігон «Алібей» КБ «Південне» РСЗВ «Град» Точка-У Україна