fbpx
На танкері NEYMA міг бути присутній представник спецслужб Росії

На танкері NEYMA міг бути присутній представник спецслужб Росії

Анатолій Матіос Військова прокуратура Керченська криза Російська агресія Росія

Військова прокуратура не виключає присутності представника федеральних служб Росії на захопленому танкері NEYMA, що діяв під прикриттям.

Про це заявив в інтерв’ю Радіо НВ головний військовий прокурор Анатолій Матіос

Наразі відомо, що команда танкеру була набрана за декілька діб до початку переходу з Керчі до Ізмаїлу.

Встановити їх місце попередньої роботи та перевірити погодження моряків за цей час не вдалось

“Команда була набрана за декілька днів перед цим. Там були громадяни РФ, не вихідці з Криму. Вони оформили книжки (паспорт — ред.) моряків невдовзі до цього, ми не знаємо їхнього походження і роботи на попередніх місцях. Там був досить молодий контингент. Не виключаємо можливого засекреченого представника федеральних служб РФ”, — заявив військовий прокурор.

З його слів, коли NEYMA було затримано українською стороною, судно направлялось не Російською Федерацією, а новим суб’єктом, який володів цим танкером.

“Встановлений керівник юридичної компанії, якій належало судно NEYMA, він встановлений і в Україні, він допитаний слідчими Служби безпеки і Військової прокуратури. Ми отримали багато даних, які ми визнаємо доказами, про те що за умисними командами — за прямими командами, що підтверджено офіційними радіоперехопленнями, які відбувались під час спроби українських кораблів перетнути акваторію Керченського мосту, про віддачу команд представниками ФСБ власнику цього судна про необхідність невідкладного буксирування цього танкеру під Керченський міст, для того, щоб у випадку, якщо українські кораблі проходили Керченський міст, вони вперлись у цю баржу”, — сказав Матіос.

Нагадаємо, 24 липня, в порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер NIKA SPIRIT з номером ІМО — 8895528. За даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифіковано як уже відомий танкер NEYMA, який був використаний для перекриття Керченської протоки. Тому судно було затримано українськими правоохоронцями, а суд арештував його на час слідства та прийняття подальшого рішення.

Анатолій Матіос Військова прокуратура Керченська криза Російська агресія Росія