fbpx
На терміновому засіданні Радбезу ООН обговорять ситуацію в Білорусі

На терміновому засіданні Радбезу ООН обговорять ситуацію в Білорусі

Білорусь Європа ООН Світ Сусіди

На терміновому засіданні Радбезу ООН (Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй) обговорять ситуацію в Білорусі.

Про це пише УНН.

Ініціюють засідання Естонія, Франція та Ірландія через примусову посадку літака компанії Ryanair в Мінську і арешту журналіста Романа Протасевича.

Зазначається, що обговорення відбудеться за зачиненими дверима й у неформальному форматі, а відтак ніхто із країн-представників у Радбезі не може виступити проти засідання.

Раніше речник Верховного комісара ООН із прав людини Руперт Колвілл заявив, що ООН «шоковані незаконним арештом і свавільним утриманням» Протасевича, «погрозою застосування військової сили» для його затримання та «зловживанням державної влади проти журналіста, що виконує функції, захищені міжнародним правом».

Ми боїмось за безпеку Романа Протасевича й хочемо отримати гарантії, що до нього ставляться людяно й не застосовують тортури. Його поява на державному телебаченні минулої ночі не була переконливою, з огляду на очевидні синці на обличчі, й високу вірогідність того, що його поява не була добровільною, а „зізнання“ у серйозних злочинах — силувані, — мовиться у заяві Колвілла.

Білоруський винищувач МіГ-29 після перехоплення цивільного літака

Інцидент також засудили Сполучені Штати, Євросоюз, Україна та низка країн світу й закликали негайно звільнити журналіста та його дівчину.

Зокрема, ЄС узгодив запровадження додаткових санкцій щодо Мінська, український уряд оголосив, що припиняє авіасполучення з Білоруссю, а президент Джо Байден пообіцяв співпрацювати із Європою у запровадженні обмежень проти причетних до затримання Протасевича.


Деякі рейси почали оминати Білорусь після перехоплення МіГ-29 літака Ryanair


Нагадаємо, що 23 травня близько 15-ї години дня літак авіакомпанії Ryanair Афіни — Вільнюс екстрено приземлився в аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування. На борту літака перебував співзасновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасєвіч, його затримали.

Команду прийняти літак в Мінську віддав особисто Олександр Лукашенко. Після посадки всіх пасажирів вивели з літака, Протасєвіча відвели в сторону, а його речі винесли на злітно-посадкову смугу.

Інцидент викликав величезний міжнародний резонанс і гнівну реакцію багатьох західних лідерів, політиків і дипломатів, які виступили з вимогою звільнення опозиційного журналіста і міжнародного розслідування того, що сталося.

Білорусь Європа ООН Світ Сусіди