fbpx
На захист Києва поставили ЗРК NASAMS

На захист Києва поставили ЗРК NASAMS

Військова допомога ЗРК ЗРК NASAMS Київ Київщина ППО та ПРО Україна

Передані союзниками Україні комплекси протиповітряної оборони NASAMS розгорнули для захисту Києва.

Речник українських Повітряних сил Юрій Ігнат розповів про роботу систем NASAMS під час обстрілів у новорічну ніч.

31 грудня довелося використовувати NASAMS для збиття іранських баражуючих боєприпасів Shahed 136, які запустила Росія по Україні.

«Бачимо, що небо було дійсно під надійним захистом. Хочеться ще відзначити допомогу партнерів. Для них має бути такий знак-сигнал, тому що NASAMS ледве встигали перезаряджати наші військовослужбовці», – сказав він.

Ігнат пояснив, що ніхто у світі ще не мав подібного досвіду використання цієї системи, бо українські захисники перезаряджали комплекс під час ведення бою.

ЗРК NASAMS. 2014 рік. Норвегія. Фото: David van Keulen

Водночас речник заявив, що Україна потребує більше зенітних ракетних комплексів.

«Це ще один сигнал нашим партнерам – наскільки вправно та ефективно в таких бойових умовах можуть застосовувати бойову техніку іноземного виробництва наші фахівці, які лише кілька тижнів тому проходили навчання», – додав Ігнат.

Також Київська міська військова адміністрація оприлюднила фотографії з частиною від ракети AIM-120, яку запустили з системи NASAMS під час відбиття атаки на Київ.

Уламок від ракети AIM-120 випущеної з системи NASAMS, який впав на автівку. 01.01.2023. Україна. Фото: Київська міська військова адміністрація

«У Шевченківському уламок ракети впав на автомобіль Фольксваген і пошкодивши капот авто», – розповів Віталій Кличко.

На оприлюднених фотографіях видно напис «LIFT HERE» характерний для ракет AIM-120, які застосовуються для ураження повітряних цілей.

Уламок від ракети AIM-120 у Києві та частина ракети AIM-120 у США

За даними українських Повітряних Сил у ніч з 31 грудня 2022 на 1 січня 2023 року було знищено 45 баражуючих боєприпасів типу Shahed.

Схема ракети AIM-120B

«Тринадцять у 2022-му і 32 — у 2023-му році. Зіпсувати свято українцям не вийшло», – розповіло Командування Повітряних Сил.

Військова допомога ЗРК ЗРК NASAMS Київ Київщина ППО та ПРО Україна