fbpx
На Закарпатті планують створити «угорський» район

На Закарпатті планують створити «угорський» район

Закарпаття Сусіди Угорщина Україна

На Закарпатті планують створити «угорський» район – в оприлюдненому Міністерством розвитку громад та територій України районуванні українських областей, райони з компактним проживанням угорців об’єднали в один район.

Про це повідомляє Український мілітарний портал із посиланням на оприлюднений проекти майбутніх районів в Україні.

В усій області замість 13 наявних сьогодні районів заплановано створити 5, один з яких – Берегівський включатиме в себе сьогоднішній однойменний район, а також Виноградівський та частину Мукачевського.

Пропонований адміністративний поділ Закарпатської області

У попередніх версіях з пропозиціями нового адміністративного поділу створення такої територіальної одиниці не передбачалось, хоча про таке бажання давно говорили в сусідній країні.


Читайте також: Сенат Румунії не підтримав угорську автономію


Сьогодні у Берегівському районі близько 75% населення є етнічними угорцями, у Виноградівському це число менше та складає 26%.

Розселення національних груп у Закарпатті у 2001 році

В результаті такого територіального поділу на Закарпатті, частка угорців на ній складатиме понад 50% адже від сьогоднішнього Мукачевського району відійдуть землі з компактним проживанням цієї національної меншини, тобто фактично планують створити «угорський» район.

Причини такого рішення Міністерства наразі не відомі, проте журналісти з Радіо Свобода звернули увагу, що публікація нового адміністративного поділу з’явилась після того, як міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив робочий візит в Угорщину наприкінці травня.

До початку карантину озвучувалось, що його візит відбудеться у березні 2020 року.


Читайте також: Угорський вплив на Закарпатті та Стратегія протидії угорському впливу


Перед цим дипломатичні відносини між нашими країнами постійно погіршувались, та дійшло до того, що Угорщина здійснювала блокування комісії Україна-НАТО.

Офіційне трактування таких дій сусідньої країни за словами голова МЗС Угорщини Петера Сіярто це «порушення прав національних меншин», зокрема він активно критикував «Закон про мову».

 

Закарпаття Сусіди Угорщина Україна