fbpx
НАКО закликає розблокувати реформу оборонних закупівель

НАКО закликає розблокувати реформу оборонних закупівель

ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі Реформа Україна

НАКО (Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони) закликає розблокувати реформу оборонних закупівель.

Про це йдеться у офіційному пресрелізі.

До заяви долучились ГО “StateWatch”, Проєкт реформи оборонних закупівель за підтримки Міноборони Великобританії, ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”, Асоціація “Українська оборонна і безпекова промисловість”, ГО “Інститут законодавчих ідей”, Центр “Нова Європа”, ГО Anti-corruption Research and Educational Center “ACREC” та ГО “Автомайдан Вінниччина”.

Закон “Про оборонні закупівлі” набув чинності 1 січня цього року, але він не працює, тому що не було вчасно затверджено сучасні та ефективні нормативно-правові акти для його імплементації. Реформа оборонних закупівель опинилася під загрозою.

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України (Мінстратегпром) та Міністерство оборони України мали якісно розробити низку нормативно-правових актів, щоб реформувати сферу оборонних закупівель відповідно до євро-атлантичних принципів, закладених у законі, – написали у повідомленні.

Оскільки вчасно цього зроблено не було, імплементація закону була провалена. Терміни, встановлені Законом та Указом Президента, прострочено.

Зараз немає затвердженого переліку державних замовників в сфері оборони, тому не можна здійснювати будь-які процедури закупівель за новим законом, зокрема, і для потреб тилу.

Проєкти актів Кабінету Міністрів України, що були розроблені, частково суперечать закону та консервують поточний статус-кво:

  • надмірну державну таємницю,
  • відсутність конкуренції,
  • відсутність прозорого доступу виробників до закритих закупівель,
  • відсутність ринкового ціноутворення та відсутність прозорої і прогресивної моделі визначення прибутку підприємств-монополістів.

Це загрожує повним провалом реформи. Ці акти зводять на нівець ідею прогресивного Закону “Про оборонні закупівлі” та роблять його неможливим для виконання, – додають у комітеті, – Мінстратегпром систематично ігнорує пропозиції незалежних експертів, розробників Закону “Про оборонні закупівлі” та навіть зауваження інших органів влади і НАЗК. Військово-промислову політику формують без будь-якого інформування та залучення суспільства, що суперечить принципам демократичного та цивільного контролю.

Підписанти звернулися до Кабінету Міністрів, а також до Президента і Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки ВРУ із закликом:

  1. Оприлюднити проєкти підзаконних актів, що розроблені для імплементації Закону “Про оборонні закупівлі”, і обговорити їх за участі громадськості;
  2. Врахувати неодноразово надані експертним середовищем критичні зауваження щодо положень цих актів, які унеможливлюють подальшу реформу оборонних закупівель та розвиток оборонно-промислового комплексу.

Демократичний контроль, зниження засекреченості оборонних закупівель і реформа цих закупівель – ключові вимоги для руху України в НАТО і отримання військово-технічної допомоги США, – констатували у Незалежному антикорупційному комітеті з питань оборони

Згортання реформи оборонних закупівель – серйозна перепона для наближення України до критеріїв членства в НАТО.

ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі Реформа Україна